Ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon je veleposlaniku Ukrajine v Republiki Sloveniji Andriju Taranu danes na sedežu podjetja Medicop v Nemčavcih pri Murski Soboti predala dve reševalni vozili, ki ju Slovenija donira Ukrajini. Poudarila je, da Slovenija z nujno humanitarno pomočjo podpira Ukrajino od prvega dne vojne in veleposlaniku zagotovila nadaljnjo pomoč in solidarnost z ukrajinskim prebivalstvom.

“Slovenija je na strani Ukrajine. Na različne načine, tudi z diplomatskimi prizadevanji, predvsem pa z otipljivo materialno pomočjo želimo ukrajinskemu narodu pomagati po svojih najboljših močeh; oprema za reševanje življenj je pri tem na prvem mestu. Srčno si želim, da bi reševalni vozili v Ukrajini kmalu služili zgolj v mirnodobnih časih”, je ob današnji predaji donacije povedala ministrica.

Doslej je Ministrstvo za zunanje zadeve na zaprosilo ukrajinske strani namenilo že 580 tisoč evrov za nakup reševalnih vozil. Vrednost prvih dveh, v skladu z mednarodnimi standardi opremljenih reše­­­­valnih vozil tipa B, ki sta bili predani danes, je 210 tisoč evrov in bosta v Ukrajino odpeljani v naslednjih dneh. Tretje reševalno vozilo, tipa C, opremljeno s transportnim inkubatorjem in drugo potrebno reševalno opremo za zahtevne prevoze prezgodaj rojenih otrok in njihovih mater, bo v Ukrajino odpremljeno v prvi polovici prihodnjega leta. Ob tem je ministrica Fajon poudarila pomen slovenske humanitarne pomoči: “Največje žrtve te in vsake vojne so otroci. Doslej je v ukrajinski vojni umrlo že okoli 500 otrok, veliko je pogrešanih in z našo donacijo želimo prispevati k reševanju krhkih življenj”.

Od začetka ruske vojaške agresije na Ukrajino je Slovenija prispevala najmanj 4,3 milijona evrov humanitarne pomoči ter še dodaten milijon evrov za humanitarni projekt ukrajinskega predsednika Zelenskega “Žito iz Ukrajine”. Dosedanja pomoč Ukrajini predstavlja največji humanitarni prispevek Slovenije v zadnjem desetletju. Zaradi pomoči Ukrajini Slovenija ni zmanjšala nujne humanitarne pomoči drugje po svetu, temveč je znesek slednje v preteklem dveletnem obdobju podvojila.

Vir: MZZ