Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je navedel, da  je za mednarodno zaščito v Sloveniji doslej zaprosilo nekaj več kot 300 beguncev iz Ukrajine, približno toliko pa jih vsak dan sicer tudi potuje skozi Slovenijo. Skupaj je od začetka vojne v Ukrajini doslej skozi Slovenijo potovalo 2.800 beguncev, njihov cilj so povečini zahodnoevropske države, je poudaril minister. Ob tem je napovedal tudi vzpostavitev informacijskega sistema za registracijo beguncev iz Ukrajine, “da se bo vedelo, kje je kdo nastanjen, ali je še v Sloveniji”, je po poročanju STA poudaril minister.

Na vprašanje, ali na ravni EU že potekajo morebitni dogovori o selitvi beguncev med državami, je minister poudaril, da takšnega dogovora prejšnji teden še ni bilo, Poljska je namreč napovedala, da bo pritisk beguncev zdržala sama. “Če bi se pritisk beguncev še stopnjeval, pa je Slovenija jasno povedala, da smo pripravljeni sprejeti kar precejšnje število beguncev,” je poudaril.

Slovenija po ministrovih pojasnilih lahko zagotovi nastanitve za od 20 tisoč do 30 tisoč beguncev, skupaj pa jih lahko oskrbimo približno 200 tisoč. V tem hipu je sicer na voljo precej manj nastanitev, od tisoč do dva tisoč, je ocenil minister.

V zbirnem centru v Logatcu je po Hojsovih navedbah trenutno nastanjenih nekaj več kot 80 beguncev iz Ukrajine, sicer pa na ministrstvu za notranje zadeve intenzivno iščejo nove nastanitve, kamor bi lahko nastanili begunce. Kot je pojasnil, je ministrstvo za notranje zadeve dalo na razpolago nastanitvene objekte na Debelem Rtiču, o čemer so že obvestili župana Ankarana, v prihodnjih dneh pa si bodo ogledali še nekaj lokacij, med drugim v Murski Soboti.

Po podatkih ministra za obrambo Mateja Tonina je v zasebnih nastanitvah, pri znancih in sorodnikih, prijavljenih 2.500 ukrajinskih beguncev.

Zdravstvena oskrba bo zagotovljena

Minister za zdravje Janez Poklukar je dejal, da bodo poskrbeli tudi za zdravstveno oskrbo beguncev iz Ukrajine. Kot je dodal, so obvestili vse izvajalce zdravstvenih storitev, da so begunci upravičeni do nujnih zdravstvenih storitev, torej storitev, ki so nujne za preprečitev poslabšanja zdravstvenega stanja. Na vse potrebe beguncev iz Ukrajine se po Poklukarjevih besedah odzivajo preko mednarodnega mehanizma, tudi na področju zdravstva.

Modeli izobraževanja pripravljeni

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec pa je glede vključevanja ukrajinskih otrok v izobraževalni sistem povedala, da so modeli izobraževanja na osnovnošolski in srednješolski ravni pripravljeni. Glede na tok beguncev pa bodo presodili, ali bo šlo za individualne pristope v posameznim okoljih in šolah ali pa bolj sistemski pristop v primeru večjega begunskega vala.

Kustečeva je napovedala, da bodo šole o teh kmalu obveščene, v sredo pa naj bi to dorekli na internem delovnem sestanku.

Otroke iz Ukrajine, ki so že prišli v Slovenijo in pokazali interes, pa v posameznih šolah že vpeljujejo v izobraževalni proces, je še pojasnila.


Humanitarna informacijsko koordinacijska točka v primeru kriz je del aktivnosti projekta »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga izvajata Platforma SLOGA in Slovenska karitas v sklopu strateškega partnerstva na področju humanitarne pomoči. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Mnenja, izražena v objavi, predstavljajo mnenja avtorja in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve.