Deseterica športnikov iz Južnega Sudana, Sirije, Etiopije in DR Kongo v Riu nastopa pod olimpijsko zastavo. Zastopali bodo 60 milijonov beguncev po svetu. Številni so jih zato že poimenovali za resnične zmagovalce olimpijskih iger, ne glede na rezultate, ki jih bodo dosegli.

Za nastop na olimpijskih igrah v Riu je sprva kandidiralo 43 športnikov, ki imajo uradni status begunca po UNHCR, prek kvalifikacij v državi, kjer so nastanjeni, si jih je izborilo nastop deset. Na reprezentanci beguncev je torej šest atletov, dva judoista in dva plavalca, iz Južnega Sudana, Etiopije, Demokratične republike Kongo in Sirije. Izpolnili so olimpijske kriterije kot vsi ostali, toda njihova pot v Rio je neprimerno težja kot pot vseh drugih 10.000 športnikov, ki se bodo predstavili na OI.

Na odprtju olimpijskih iger so na prizorišče zakorakali takoj za brazilsko reprezentanco-Nastanjeni so v olimpijski vasi, nosijo drese Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), njihove stroške bo krila posebna olimpijska fundacija, ki bo tudi v nadaljnje podpirala njihove kariere. MOK želi namreč večjemu številu športnikov omogočiti enakovredne razmere za pripravo na tekmovanja in v ta namen podeljuje številne štipendije. V strategijo razvoja do OI 2020 je posebej zajel tudi mednarodno begunsko krizo, zagotovil 2 milijona dolarjev, da bi begunce podpirali tudi nacionalni olimpijski komiteji. Več kot 15 držav je ta sredstva že uporabilo.

Kdo je v ekipi?

Iz Konga prihajata judoista Popole Misenga in Yolande Bukasa Mabika. Za azil sta v Braziliji zaprosila med svetovnim prvenstvom leta 2013 in odtlej trenirata v Riu. Etiopijo je zapustil tekač Yonas Kinde, ki sedaj živi v Luksemburgu in se preživlja kot taksist. Normo za nastop v maratonu je dosegel lani v Frankfurtu. 25-letni Rami Anis živi Belgiji, kamor je pribežal iz Sirije. V Gentu je februarja začel s plavalnimi treningi in si priboril nastop v disciplini 100 m delfin. Atlete so odkrili v begunskem taborišču Kakuma v Keniji. Yiech Pur Biel prihaja iz Južnega Sudana. Nastopil bo v teku na 800 m. Jamesa Nyang Chiengjiek (tekač na 400 m iz Južnega Sudana, ki živi v Keniji) so  po smrti očeta ugrabili vojaki in ga rekrutirali v svoje vrste, a mu je uspelo zbežati. Rose Nathike Lokonyen, tekačica na 800 m iz Južnega Sudana, ki živi v Keniji, je sama ostala v kampu v Keniji, medtem ko so se starši vrnili domov. V atletskih disciplinah se bosta preizkusila tudi Paulo Amotun Kokoro (tekač na 1500 m iz Južnega Sudana, ki živi v Keniji) in Anjelina Nadai Lohalith (tekačica na 1500 m, ki prihaja iz Južnega Sudana in živi v Keniji). Medijsko najbolj izpostavljena pa je 17-letna plavalka Yusra Mardini, ki je novi dom našla v Nemčiji, kamor je pribežalaa iz Sirije. Pred obalo Lezbosa je je čoln, v katerem je bila sama in še 20 ljudi, skoraj potopil, zato sta s sestro skočili v vodo in ga potiskali do obale grškega otoka. Plavala ni za medaljo, ampak za življenje.

Foto: Reuters