Kljub lanskemu povabilu nemške kanclerke Angele Merkel, da so vsi begunci dobrodošli, je Nemčija samo v prvi polovici letošnjega leta zavrnila 50 odstotkov več ljudi na meji kot lani. Povečuje se tudi število deportacij.

Policisti na mejnih prehodih so do konca junija letos vstop v državo preprečili 13.324 osebam, v celotnem lanskem letu pa 8.913 osebam, kažejo podatki nemškega zveznega ministrstva za notranje zadeve.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta so iz Nemčije deportirali 13.743 oseb, v celotnem lanskem letu pa 20.888. Nemško notranje ministrstvo je septembra 2015 znova uvedlo nadzor na zunanjih mejah, lokalne oblasti pa so dobile navodila, naj deportirajo več migrantov.

Obeta se tudi pospešitev deportacijskega postopka, po katerem bo Nemčija lahko deportirala tiste prebežnike, za katere bodo ocenili, da predstavljajo grožnjo javni varnosti. Poleg tega se pojavljajo težnje po prepoevdi dvojnega državljanstva. Posamezniki, ki ne prihajajo iz EU-ja, se morajo po nemški zakonodaji ob prošnji za nemško državljanstvo svojemu obstoječemu državljanstvu odpovedati.

Foto: AP