Izid vrha voditeljev o beguncih, ki ga je organiziral predsednik ZDA Barrack Obama, pomeni majhen korak naprej, a še zdaleč ni prinesel, kar je potrebno za rešitev globalne begunske krize, so sporočili iz Amnesty International Slovenija.

Voditelji so na vrhu povečali zaveze glede preselitev beguncev v svoje države, obljubili povečanje humanitarne pomoči ter izboljšave pri dostopu beguncev do izobraževanja in dela. Te zaveze – ki so majhne v primerjavi s tem, kar je potrebno – prihajajo po tem, ko se je Vrh ZN za begunce in migrante zaključil kot popolni neuspeh.

“Srečanji tega tedna sta v glavnem pokazali krizo vodenja. Z zelo redkimi izjemami veliko svetovnih voditeljev ni naredilo, kar bi morali. Dali so zaveze, ki še vedno puščajo milijone beguncev na robu prepada,” je rekel Salil Shetty, generalni sekretar Amnesty International.

“Bogate države ne morejo samo obljubiti denarja in si s tem oprati rok. Tudi 360.000 ponujenih mest za preselitev begunk in beguncev je treba oceniti v luči tega, da je v svetu 20 milijonov beguncev, več kot polovica v samo 10 državah. In prav države, ki so med tistimi, ki najbolj zlorabljajo pravice beguncev, kot sta Avstralija in EU, ne morejo prikazovati te majhne ponujene pomoči kot radodaren odziv na krizo.”

Države, ki so se udeležile vrha (med njimi ni bilo Slovenije), so se zavezale, da bodo finančno pomoč iz 2015 povečale za 4 milijarde evrov. Pred vrhom je Bela hiša napovedala, da bo 51 podjetij iz ZDA doniralo ali investiralo okoli 600 milijonov evrov kot pomoč pri begunski krizi. V to je vštetih 450 milijonov donacije investitorja in človekoljuba Georga Sorosa.

Veliko pove, da se je en posameznik zavezal donirati več kot Kitajska, druga najbogatejša država na svetu, ki naj bi namenila 270 milijonov.

Zaveze za preselitev 360.000 beguncev so majhen korak naprej, a še vedno manjka nujno potreben globalni system za deljenje odgovornosti za zaščito beguncev. Države so zgrešile redko priložnost, ki sta jo prinašali ti dve veliki srečanji voditeljev, za pomemben korak proti reševanju krize.