Nov UNICEF-ov video vzporedno prikazuje zgodbi 12-letnega Ahmeda, otroka begunca iz Sirije, in 92-letnega Harryja, begunca iz 2. svetovne vojne. Video slikovito ilustrira izzive, s katerimi se otroci na begu pred vojno, nasiljem in preganjanji srečujejo še več kot 70 let po koncu zadnje svetovne vojne.

Video prepleta zgodbi 12-letnega Ahmeda iz Damaska v Siriji in 92-letnega Harryja iz Berlina v Nemčiji. Gledalec lahko spozna njuni zgodbi o prisilnem begu od doma in strašnih potovanjih v iskanju varnosti. Čeprav je med njunima zgodbama (ki sta ponazorjeni tudi z resničnimi posnetki sirskih beguncev in zgodovinskimi posnetki druge svetovne vojne) več kot 70 let razlike, lahko gledalec opazi veliko podobnosti.

Ahmed in Harry opisujeta grozljive podrobnosti njunih izkušenj, vključno z napadi na šole in domove, begom v strahu za njuni življenji ter nevarnimi potmi po kopnem in čez morje. Harry je svoje zavetje našel v Veliki Britaniji, kjer je ostal vse do danes. Ahmed je bil na Švedskem ponovno združen s svojo družino, ponovno lahko tudi obiskuje pouk.

Na globalni ravni je 50 milijonov otrok moralo zapustiti svoje domove – od tega 28 milijonov zaradi konfliktov, številni pa so na pot odšli v iskanju boljšega in bolj varnega življenja. Otroci na begu so pogosto travmatizirani zaradi konfliktov in nasilja, pred katerimi bežijo, na poti do države destinacije pa jim pretijo nevarnosti kot so smrt, poškodbe na morju in kopnem, podhranjenost, dehidracija, trgovci z belim blagom, ugrabitve in posilstva, lahko pa postanejo tudi žrtve umorov.

Otroci trenutno predstavljajo več kot polovico vseh beguncev na svetu, čeprav na globalni ravni predstavljajo le tretjino vse populacije. Leta 2015 je bilo okoli 45 odstotkov otrok beguncev iz dveh držav: Sirije in Afganistana, okoli tretjina otrok beguncev pa je iz drugih 10 držav. Največ otrok beguncev prihaja iz Sirije  – kar 2,3 milijona jih je je registriranih pri UNHCR – iz Afganistana pa prihaja 1,3 milijona otrok beguncev.