Kriminalne združbe izkoriščajo begunsko krizo v Evropi za trgovanje z ljudmi. Še posebej priljubljene tarče so otroci, ki jih je v zadnjem obdobju izginilo že na tisoče. Žrtve so prisiljene v prostitucijo ali suženjsko delo. Najbolj ranljivi so mladoletniki, ki so se na dolgo pot podali brez spremstva odraslih ljudi. Najmanj 10000 otrok brez spremstva je izginilo z ”radarjev” uradnih agencij, odkar so prispeli v Evropo.

Skoraj 96000 otrok brez spremstva je prosilo za azil v Evropi leta 2015, kar je skoraj ena petina vseh otrok beguncev. A najmanj 10000 otrok brez spremstva je izginilo, odkar so prispeli v Evropo. Nemške oblasti so sporočile, da se je lani izgubilo 4700 otrok, na Švedskem pa pogrešajo do deset otrok na teden.

Poročilo Evropske komisije ne skuša oceniti, koliko teh otrok je postalo žrtev kriminalnih združb, opozarja pa, da se je trgovanje z otroki ob begunski krizi zelo povečalo. Otroke, stare od šest mesecev do 10 let, prodajajo za 4000 do 8000 evrov, v nekaterih primerih pa se cene gibljejo tudi okoli 40000 evrov.

Evropske oblasti so v letih 2013 in 2014 prepoznale 15846 žrtev trgovine z ljudmi, med njimi 2375 otrok, a menijo, da je številka še precej višja. Več kot dve tretjini (67 odstotkov) žrtev je bilo vpeljanih v prostitucijo, petina v suženjsko delo, pa tudi v prisilno beračenje. V Italiji so opazili veliko povečanje nigerijskih žensk, ki so postale žrtve trgovine z ljudmi. Sicer sta bili kar dve tretjini identificiranih žrtev evropskih nacionalnosti, in sicer je šlo za Romune, Bolgare, Nizozemce, Madžare in Poljake. Ostali pa so prihajali z vsega sveta, največ je bilo državljanov Nigerije, Kitajske in Albanije.