Evropska unija še naprej usklajuje pomoč držav EU Pakistanu za obvladovanje posledic obsežnih poplav. Več držav EU je zagotovilo šotore, mobilne vodne črpalke, kuhinjske in higienske komplete ter drugo opremo. Na prizadeta območja bodo napoteni tudi zdravniki in ekipe za čiščenje vode. 

Oprema bo zagotovljena poleg 2,15 milijona evrov humanitarne pomoči v zadnjih tednih in danes napovedanih 200.000 evrov za sklad za nujne primere za pomoč ob naravnih nesrečah.

Poleg tega je bila za zbiranje podatkov za oceno razmer na najbolj prizadetih območjih aktivirana satelitska storitev EU Copernicus.

Komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je dejal: “Dramatični obseg izrednih poplav v Pakistanu in hitro slabšajoče se humanitarne razmere so sprožile takojšnjo podporo EU.Bivališče, hrana in zdravje so le nekatere od številnih perečih potreb te zapletene nujne primere, ki jih je treba obravnavati v najkrajšem možnem času. Solidarni smo s Pakistanom in ponovno potrjujemo svojo zavezanost podpori ljudem, ki so jih prizadele te uničujoče poplave.”

Pripravila: PV