Po poročanju The New Humanitarian je v Braziliji zaznati znatno poslabšanje kazalnikov varnosti preskrbe s hrano. Zmanjšanje je zaznati zaradi gospodarskega stagnacije spričo pandemije ter neodzivnosti s strani države.

Čeprav je še nedavno veljala za zgled prizadevanj za zmanjšanje lakote, se v Braziliji beleži dramatično poslabšanje kazalnikov varnosti preskrbe s hrano. Država velja za državo z višjim srednjim dohodkom, je bila leta 2014 po desetletju napredka pri zmanjševanju lakote odstranjena iz zemljevida lakote (World Hunger Map) Svetovnega programa za hrano (WFP). Toda manj kot sedem let pozneje se več kot polovica njenega 212-milijonskega prebivalstva spopada z določeno stopnjo negotovosti s hrano – in skoraj vsak deseti z resno lakoto.

“Z več kot 19 milijoni ljudi, ki se soočajo s hudo negotovostjo s hrano, je prižgana »rumena opozorilna lučka” je za The New Humanitarian dejal Daniel Balaban, predstavnik WFP v Braziliji. Da se država uvrsti na zemljevid lakote WFP, mora imeti vsaj pet odstotkov prebivalstva resno negotovost s hrano. Ker je devet odstotkov brazilskega prebivalstva zdaj v tej kategoriji, “lahko rečemo, da je država dejansko spet na zemljevidu”, je dejal Balaban.

Več o stanju v Braziliji in Zemljevidu lakote na spletni strani medija The New Humanitarian.