Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije je sporočilo, da je nominiralo misijonarja na Madagaskarju Pedra Opeko za nagrado Sveta Evrope Raoul Wallenberg za izjemne dosežke na humanitarnem področju.

Nagrado Sveta Evrope podeljuje od leta 2014 dalje vsaki dve leti kot priznanje za izjemne humanitarne dosežke posameznika, skupine posameznikov ali organizacije. Nagrada je vredna 10.000 evrov, podelitev pa bo potekala na sedežu Sveta Evrope v Strasbourgu predvidoma 17. januarja 2022.

Ministrstvo meni, da s svojim dolgoletnim delovanjem in izjemno požrtvovalnostjo, misijonar Opeka izpolnjuje pogoje za nagrado, ki bo pomembno prispevala k prepoznavnosti njegovega humanitarnega dela. Ostali predlagatelji so Slovenska karitas, Misijonsko središče Slovenije, Radio Ognjišče in mednarodni sopredlagatelj Vincentian Family Homeless Alliance (Famvin Homeless Alliance, ang.) s sedežem v Rimu.

Misijonar Opeka je leta 1989 ustanovil humanitarno združenje Akamasoa (“Dobri prijatelji”), ki deluje v predmestju glavnega mesta Antananarivo, leta 1994 pa združenje Antenne Akamasoa v Vaingaindranu na jugovzhodu Madagaskarja. V 30 letih svojega delovanja je vzpostavil več kakor 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. S pomočjo malgaških prostovoljcev je iz odlagališča smeti blizu glavnega mesta Antananarivo postavil mesto upanja za več kot 25 tisoč ljudi. Trenutno je v šolah, ki sta jih zgradili združenji, v izobraževalni program vključenih 14 tisoč otrok. Skupaj s prostovoljci obeh združenj je pomagal že več kot 500 tisoč revnim Malgašem.

Nagrado Raoul Wallenberg podeljuje Svet Evrope v sodelovanju s švedsko vlado in madžarskim parlamentom. Nagrado se vsaki dve leti podeljuje posamezniku, skupini ali organizaciji, ki deluje v poslanstvu Sveta Evrope, z namenom ohranitve spomina na dosežke Raoula Wallenberga. Ta švedski diplomat je v letih 1944 in 1945 ščitil pripadnike judovske skupnosti v Budimpešti. Vrednost nagrade, ki bo podeljena 17. januarja 2022, je 10 tisoč evrov.