Na območju Čadske kotline živi približno 3,8 milijona ljudi, ki se soočajo s hudo nezanesljivostjo oskrbe s hrano, je razkrilo poročilo Združenih narodov, ki je izšlo 11. 7. 2016. Najhuje je tistim, ki so zaradi konfliktov morali zapustiti svoje domove, stanje pa so le še poslabšali vremenski dejavniki.

Urad Združenih narodov za koordinacijo humanitarnih zadev (OCHA) in UNICEF opozarjata na visoko stopnjo resne akutne podhranjenosti in skorajšnjo lakoto v nigerijski zvezni državi Borno, zlasti na 15 območjih, kjer živi približno 275.000 ljudi.

Po poročanju OCHA so ta območja težko dostopna, nevarna in na nekaterih še vedno potekajo spopadi. Poročilo poroča tudi o številnih napadih teroristične skupine Boko Haram na območju Čadske kotline v zadnjih tednih, zaradi njih je samo na območju Bosso na jugovzhodu Nigerije razseljenih 70 tisoč ljudi.

Nigerijska vlada je konec junija razglasila izredne razmere zaradi pomanjkanja hrane in slabe prehranjenosti, za tem pa je Osrednji sklad za hitro odzivanje (Central Emergency Response Fund – CERF) porabil 13 milijonov dolarjev za razdeljevanje nujne pomoči 250.000 ljudem na konfliktnem severovzhodnem območju Nigerije. Uničenje pridelkov in plenjenje živine, prav tako pa pomanjkanje semen in orodja, so mnogim namreč onemogočili, da bi preskrbeli sebe in svoje družine.