Številna območja v državah Afriškega roga so zaradi močnih nalivov potopljena. Doslej je bilo zaradi poplav razseljenih 182.000 ljudi, je sporočil UNHCR, OZN pa ocenjuje, da so poplave zgolj v Južnem Sudanu od 600.000 do 800.000 ljudi. Evropska komisija bo namenila dodatne 3 milijone evrov nujne pomoči za odpravljanje posledic močnih poplav, ki so po mnenju Komisije očitna posledica podnebnih sprememb.

Poplave so lahko dobra novica za napolnitev podzemne vode in oživitev kmetijstva in ribolova, vendar ZN in druge humanitarne organizacije na vsaj 10 lokacijah ocenjujejo nujne potrebe. Kmetijska zemljišča, infrastruktura in ceste so uničeni, druga sredstva za preživetje pa so na nekaterih najbolj prizadetih območjih motena.

Sredstva EU bodo med drugim namenjena zagotavljanju zavetišč za razseljene ljudi, hrane, logistične podpore ter preprečevanju izbruha kolere in drugih bolezni, ki se prenašajo z vodo. Sredstva bodo zagotovljena prek humanitarnih organizacij v Somaliji, Etiopiji, Keniji in Južnem Sudanu.