Evropska komisija bo namenila 1,5 milijona evrov za podporo projektu Sklada Združenih narodov za prebivalstvo (UNFPA), ki pomaga ženskam in dekletom v Ukrajini z zagotavljanjem storitev na področju spolnega in reproduktivnega zdravja.

Financiranje bo zagotovilo osnovne potrebščine in opremo, vključno s kompleti za nujne primere za nosečnice, ustanovljeni bosta tudi dve mobilni zdravstveni enoti za nujno porodniško oskrbo in oskrbo novorojenčkov.

Financiranje je del skupne humanitarne pomoči EU v višini 243 milijonov evrov v odziv na rusko vojno v Ukrajini, ki dopolnjuje pomoč v naravi državi prek mehanizma EU na področju civilne zaščite.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem poudaril: »Zgodovina je vedno znova pokazala, da ženske nosijo glavno breme vojn in konfliktov, vojna v Ukrajini glede tega ni izjema. S porastom spolnega nasilja, povezanega s konflikti, moramo priznati vpliv, ki ga ima ta neusmiljena vojna na najranljivejše skupine prebivalstva. Skupaj z ZN si bomo prizadevali za zaščito žensk in deklet v Ukrajini. Prav tako želim spomniti Rusijo, da je uporaba posilstva kot vojnega orožja kršitev mednarodnega humanitarnega prava v najhujši obliki in ne bo ostala nekaznovana.«

Pripravila: PV