V ponedeljek, 6. februarja 2023 je v zgodnjih jutranjih urah jugovzhodni del Turčije in severni del Sirije prizadel uničujoč potres z magnitudi 7.8, kateremu pa so sledili dodatni popotresni sunki s podobno magnitudo. V potresu je umrlo preko 10.000 ljudi, žal pa se številka iz dneva v dan dodatno povečuje. V potresu je bilo po nekaterih podatkih popolnoma porušenih več tisoč stavb, nekaj desettisoč ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo. Reševanje izpod ruševin dodatno otežujeta še občasno slabo vreme z dežnimi in snežnimi padavinami, ter zelo nizke nočne temperature. V turškem mestu Gaziantep, glavnem mestu province, ki je od epicentra oddaljeno približno 33 kilometrov, so se ljudje zatekli v nakupovalna središča, stadione, mošeje in občinske centre. Poleg Turčije, pa je situacija zelo dramatična tudi v Siriji, ki jo že 12 let pestita državljanska vojna ter begunska kriza.

Na pomoč prizadetemu področju so se odzvale tudi nekatere slovenske nevladne organizacije:

Slovenska Karitas

Vsa zbrana sredstva bo Slovenska karitas posredovala Karitas v Turčiji in Siriji glede na največje po-trebe. Sodelavci obeh Karitas se na terenu že pripravljajo na odziv in prosijo za solidarnost. Vsak dar bo dobrodošel pri pomoči in odpravljanju posledic potresa za že tako zelo ranljive prebivalce, še posebej v Siriji, ki nosi posledice vojne in je že nekaj časa pozabljena kriza. Najprej bo pomoč namenjena oskrbi s hrano, vodo, higienskimi potrebščinami, začasnimi zatočišči in psihosocialno pomočjo, kasneje pa za obnovo domov in normalizacijo življenja najbolj ranljivih družin.
Svoj dar lahko posredujete s SMS sporočilom KARITAS5 ali KARITAS10 na 1919 in darovali boste 5 oziroma 10 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1
1000 Ljubljana
TRR: SI56 0214 0001 5556 761
Namen: POTRES TURČIJA-SIRIJA
Sklic: 00 626

Porušene katedrale v Iskenderunu v Turčiji © Caritas Turčija

Porušene katedrale v Iskenderunu v Turčiji © Caritas Turčija

 

ADRA Slovenija:

ADRA že deluje na terenu v Siriji, v Damascu, Latakiji in Aleppu. Osebje je že prisotno na terenu in ocenjuje humanitarne potrebe za takojšnji odziv na katastrofo. ADRA pripravlja tudi odziv v Turčiji.

V prvi fazi bo ADRA pomagala pri razdeljevanju humanitarne pomoči ljudem, ki so v potresu ostali brez domov. Pomoč bo zajemala hrano, vodo, tople odeje, spalne vreče, zimska oblačila ter osnovne higienske pripomočke. V prvih dneh se bo zagotavljala pomoč, ki je nujno potrebna za zagotovitev osnovnih pogojev za bivanje v začasnih namestitvah.
Pomagate lahko na sledeče načine:

Pošljite besedo LJUDJE5 na 1919 in prispevajte 5€ za odziv.

Sredstva lahko nakažete na TRR:
IBAN: SI56 0284 3026 3945 425
BIC: LJBASI2X
Referenca: SI00 2023
Namen: Potres
Koda namena: CHAR
ADRA Slovenija, Njegoševa 15 1000 Ljubljana

 

Slovenska fundacija za UNICEF:

V Turčiji so prizadevanja trenutno osredotočena na iskanje in reševanje, UNICEF pa se usklajuje z vlado in centrom za obvladovanje nesreč in izrednih razmer glede nastajajočih potreb. V Siriji UNICEF ocenjuje vpliv potresov in se v sodelovanju s partnerji pripravlja na nadaljnjo humanitarno podporo.

Stanje na terenu je nepredvidljivo in celostna ocena škode še ni znana, a zelo verjetno je, da so bile poškodovane ali uničene številne šole, bolnišnice in druge zdravstvene in izobraževalne ustanove, kar bo še dodatno prizadelo otroke. Škoda na cestah in kritični infrastrukturi bo prav tako otežila reševanje in iskanje žrtev ter humanitarno pomoč na terenu. A pozitivno dejstvo v tej katastrofi je, da smo UNICEF in partnerske organizacije na terenu v Siriji že več kot desetletje in imamo že vzpostavljeno humanitarno mrežo pomoči v obliki zdravstvene oskrbe, zagotavljanja pitne vode in hrane ter nudenja zaščite otrokom.

Donirate lahko na tej povezavi: https://unicef.si/doniraj/potres-na-sirsko-turski-meji/

* * *

Projekt »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sklopu strateškega partnerstva na področju mednarodne humanitarne pomoči. Izvajata ga Platforma SLOGA in Slovenska karitas. Vsebina  je izključna odgovornost platforme SLOGA in Slovenske karitas in ne odraža stališča Vlade republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve RS.