Del globalnega odziva Unije na pandemijo je tudi humanitarni zračni most EU, prek katerega so danes prepeljali 20 ton opreme ter humanitarne in zdravstvene delavce v zahodnoafriško državo São Tomé in Príncipe.

Let so organizirale portugalska vlada in številne humanitarne partnerske organizacije, dostavili pa so predvsem zaščitno opremo, pripomočke za testiranje in laboratorijski material. Na poti nazaj bodo v Lizbono prepeljali več kot 200 državljanov Unije ter drugih potnikov, ki so se vračali domov.

Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem povedal: »Pandemija koronavirusa prinaša za humanitarne delavce izjemne logistične izzive. Pošiljke življenjsko pomembne pomoči so vse težje, potrebe pa na številnih kritičnih območjih niso nič manjše. S tem zračnim mostom smo pomoč dostavili na zelo prizadeto območje in tako še naprej ostajamo zavezani globalnemu boju proti koronavirusu.«

Evropska komisija je v začetku tega meseca vzpostavila humanitarni zračni most EU za prevoz humanitarnih delavcev in nujnih zalog na nekatera najbolj kritična območja po svetu. Prvi let je bil v Srednjeafriško republiko, v prihodnjih tednih pa se načrtuje še več letov EU v humanitarne namene.