Zveza prijateljev mladine Slovenije je visokim političnim odločevalcem v Sloveniji poslala poziv, v katerem želijo, da politični vrh obsodi ločevanje otrok od staršev v ZDA. Poziv objavljamo v celoti. 


“Spoštovani gospod predsednik RS Borut Pahor, spoštovani premier dr. Miro Cerar, spoštovani predsednik Državnega zbora dr. Milan Brglez, spoštovani politični vrh Republike Slovenije,
v Zvezi prijateljev mladine Slovenije osupli spremljamo novice iz Združenih držav Amerike. Otroke ločujejo od staršev in jih zapirajo v kletke – zato, da bi pri političnih nasprotnikih izsilili soglasje za svoje politične cilje; in zato, da bi morebitnim migrantom poslali sporočilo, naj se nikar ne odpravijo na pot.

Jok otrok, ki so ga na skrivaj posneli novinarji, težko poslušamo, a nočemo, ne moremo in ne smemo se obrniti stran in ga preslišati.

Če si politiki držav pošiljajo čestitke ob izvolitvi, če si izrekajo sožalja ob tragičnih dogodkih v državah, pričakujemo, da se bodo medsebojno opozarjali tudi na nečloveško ravnanje.

Menimo, da je ravnanje predsednika ZDA Donalda Trumpa takšno, zato vas pozivamo, da ga v imenu Republike Slovenije obsodite in ga pozovete, naj z njim takoj preneha.

Zaradi globalizma, katerega sadove v 21. stoletju tako radi uživamo, ljudje v revnejših državah na You Tubu gledajo enake posnetke kot ljudje v bogatejših državah. Upravičeno se sprašujejo – zakaj pa jaz ne morem tako živeti? – in si prizadevajo za boljše življenje svojih otrok.

Slovenija po nekaterih mednarodnih raziskavah velja za državo, v kateri je najlepše biti otrok. Prav zato in toliko bolj je naša dolžnost in odgovornost, da poskušamo preprečiti nehumano ravnanje z otroki v drugih državah in da po svojih močeh pripomoremo k boljšemu življenju vseh otrok sveta.

S spoštovanjem,
Darja Groznik, predsednica ZPMS
Dr. Sonja Merljak Zdovc, predsednica Nacionalnega odbora za otrokove pravice pri ZPMS”