UNICEF, Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP) so objavili poročilo o prehranski varnosti v Jemnu. To razkriva, da razmere v Jemnu, ki se sooča s hudim pomanjkanjem hrane, mejijo na katastrofo.

Humanitarne razmere v državi bi se lahko med junijem in decembrom letos še poslabšale, saj bo število ljudi, ki verjetno ne bodo mogli zadovoljiti niti minimalnih potreb po hrani, v tem obdobju morda doseglo rekordnih 19 milijonov, so danes po objavi poročila o prehranski varnosti v Jemnu (Integrated Food Security Phase Classification – IPC) opozorili UNICEF, Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) in Svetovni program za hrano (WFP).

Po poročanju Unicef Slovenija je negotovost v zvezi s preskrbo s hrano v državi tako velika, da bi lahko bilo do konca leta na katastrofalno predzadnjo raven na lestvici prehranske nepreskrbljenosti – IPC potisnjenih dodatnih 1,6 milijona ljudi (skupaj 7,3 milijona ljudi) v državi. Za tem sledi le še 5. raven, ko lahko država uradno razglasi lakoto.

Poročilo prav tako kaže na vztrajno visoko stopnjo akutne podhranjenosti pri otrocih, mlajših od pet let. V Jemnu je 2,2 milijona otrok akutno podhranjenih (presuhih za svojo starost), vključno s skoraj pol milijona otrok, ki se soočajo s hudo obliko tovrstne podhranjenosti, zaradi katere lahko umrejo. Poleg tega je akutno podhranjenih tudi okoli 1,3 milijona nosečnic in doječih mater. Starši pa svojih podhranjenih otrok pogosto ne morejo niti pripeljati zdravstvenih domov, kjer bi jim lahko pomagali, saj si ne morejo privoščiti stroškov poti.

Konflikt ostaja glavni vzrok velikega pomanjkanja hrane v Jemnu. Gospodarska kriza, ki je stranski produkt konflikta, in zmanjšanje vrednosti domače valute sta cene hrane v letu 2021 dvignila na najvišjo raven od leta 2015. Vojna v Ukrajini bo verjetno povzročila znatne uvozne šoke, kar bo še dodatno dvignilo cene hrane. Jemen je skoraj v celoti odvisen od uvoza hrane, kar 30 odstotkov uvoza pšenice pa prihaja iz Ukrajine.

Pripravila: PV
Foto: Poročilo IPC