Prvič po letu 2011 so na svetu znova razglasili lakoto. To se je zgodilo v Južnem Sudanu, kjer je lakoto povzročil več let trajajoč konflikt, zaradi katerega je ohromljeno kmetijstvo, razmere pa je poslabšala tudi suša. Humanitarno društvo ADRA Slovenija in mreža ADRA se je odzvala na zaskrbljujoče razmere ter pričela z zbiranjem sredstev za nakup hrane za najbolj ogrožene v južnosudanskem glavnem mestu Džuba. Del zbranih sredstev je že omogočili nakup sestavin za hranljive obroke za lačno prebivalstvo.

ADRA že nekaj časa skrbi za lačne otroke v državi. Otroci prejemajo hranilno kašo, ki pa je primerna za otroke stare od 5 do 15 let. Kljub temu so številni otroci del svojega obroka prihranili, ga zavili in odnesli lačnim staršem ter drugim sorojencem. Zato smo se odločili, da ukrepamo. S pomočjo donacij lahko primerne in hranljive tople obroke ponudimo tudi najmlajšim otrokom ter njihovim staršem. Cena obroka za eno osebo je 1 €, zato bomo hvaležni za vsak, še tako majhen dar.

Food sharing Food scooping Food distribution Beneficiaries queing Food distribution launch Food scooping

Da so razmere tako kritične, da je potrebno nujna intervencija celotnega sveta, saj je v štirih afriških državah ogroženih 20 milijonov ljudi, so potrdili tudi Združeni narodi, ki so sporočili, da se soočamo z največjo humanitarno krizo po letu 1945.

Zaradi strahu pred vojno številni južnosudanski kmetje že nekaj sezon niso sejali in želi. Razmere je poslabšala tudi suša, strokovnjaki pa napovedujejo, da tudi v letošnjem deževnem obdobju na območju ne bo dovolj padavin. Humanitarna kriza je tudi posledica slabega političnega vodstva. Lakoto namreč politiki izkoriščajo kot močno orožje v vojni, ki pretresa deželo.

V delih Južnega Sudana so Združeni narodi razglasili lakoto, kar se je zgodilo prvič v katerem koli delu sveta po letu 2011. Nazadnje je bila lakota razglašena v Somaliji – med oktobrom 2010 in aprilom 2012 je tam umrlo 250.000 ljudi. Tudi na takratno lakoto v Somaliji se je ADRA Slovenija odzvala, in sicer v akciji, ki jo je leta 2011 kot pobudnik skupaj z drugimi nevladnimi organizacijami izvedla v okviru Humanitarnega odzivnega centra. Akcija je bila dobro sprejeta in izvedena, zato je ADRA Slovenija po izteku tega projekta pridobila dodatna sredstva in se odločila, da z izvajanjem pomoči v Somaliji nadaljuje. Naša prizadevanje je z dodatnimi sredstvi leta 2012 podprlo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.

Denar lahko nakažete na:

Humanitarno društvo ADRA Slovenija

Njegoševa 15, 1000 Ljubljana

Številka računa: SI56 6100 0000 5981 464

Namen: JUŽNI SUDAN

Uporabniki operaterjev Simobil, Telekom in Telemach lahko prispevate tudi s poslanim sporočilom s ključno besedo LJUDJE5 na telefonsko številko 1919.

Z vsakim poslanim sporočilom boste prispevali 5 €.