Raziskava, izvedena v 27 državah sveta, kaže, da bi večina vprašanih (80 %) z odprtimi rokami sprejela begunce, številni tudi v svoje domove. Raziskavo, v kateri je sodelovalo več kot 27.000 ljudi, je po naročilu Amnesty International opravilo mednarodno priznano podjetje za strateško svetovanje GlobeScan.Poročilo na podlagi raziskave (Refugees Welcome Index) primerja 27 držav z vseh kontinentov na podlagi pripravljenosti ljudi, da bi begunci živeli v njihovih državah, mestih, soseskah in domovih. Ljudje so pripravljeni iti presenetljivo daleč, da bi bili begunci sprejeti. Raziskava je razkrila tudi, kako je protibegunska politična retorika v neskladju z javnim mnenjem.

Kitajska, Nemčija in Združeno kraljestvo najbolj odprti

Največ vprašanih sprejem beguncev podpira na Kitajskem, sledita Nemčija in Združeno kraljestvo. Na dnu so pristale Rusija, Indonezija in Tajska. Kar 46 odstotkov vprašanih na Kitajskem bi begunce sprejelo v svoje domove. Več kot polovica anketiranih v Nemčiji (57 %) je dejala, da bi sprejeli begunce v svojih soseskah, vsak deseti pa tudi v lastnem domu. Skoraj vsak Nemec oziroma Nemka (96 %) je dejal/a, da bi sprejel/a begunce v svojo državo, zgolj 3 % pa ne. 29 % anketiranih prebivalk in prebivalcev Združenega kraljestva je pripravljenih sprejeti begunce v lastnih domovih, poleg tega jih je še dodatnih 47 % dejalo, da bi sprejeli/e begunce v svojih soseskah. Velika večina (87 %) bi beguncem dovolila vstop v Združeno kraljestvo. Tudi v državah, ki so že sprejele veliko število ljudi, se podpora sprejemanju beguncev ne zmanjšuje. Med prvimi desetimi državami sta poleg Nemčije tudi Grčija in Jordanija.

Še nekaj številk

• Povprečno bi vsaka deseta oseba v svoj dom sprejela begunce; podpora je veliko višja na Kitajskem, kjer bi begunce v svoj dom sprejelo 46 % vprašanih, v Združenem kraljestvu (29 %) in v Grčiji (20 %), medtem ko je najnižja v Rusiji (1 %) in na Poljskem (3 %).

• Povprečno je 32 % vprašanih odgovorilo, da bi sprejeli begunce v svojo sosesko, 47 % bi jih sprejelo v svoje mesto/vas in 80 % v državo (v 20 od 27 držav je podpora več kot 75 %).

• Povprečno je le 17 % vprašanih odgovorilo, da beguncem ne bi dovolili vstopa v državo. V le eni državi – Rusiji – tako misli več kot tretjina vprašanih (61 %).

Ljudje podpirajo dostop do azila, želijo, da vlada ukrepa

V raziskavi sta bili tudi vprašanji o dostopu do azila in o zdajšnjih begunskih politikah.

Dostop do azila:

• 73 % ljudi se je strinjalo, da mora biti ljudem, ki bežijo pred vojno ali preganjanjem, omogočeno poiskati zatočišče v drugih državah.

• Podpora dostopu do azila je še posebej visoka v Španiji (močno ga podpira 78 % ljudi), v Nemčiji (69 % vprašanih) in v Grčiji (64 % vprašanih).

Vlade morajo storiti več za pomoč beguncem:

• 66 % vprašanih je bilo mnenja, da bi njihove vlade morale storiti več, da bi pomagale beguncem.

• Tudi v državah, ki so že sprejele veliko beguncev, si velika večina želi, da njihove vlade za begunce storijo še več, vključno z Nemčijo (76 % vprašanih), Grčijo (74 % vprašanih) in Jordanijo (84 % vprašanih).

• Najmanj podpore dodatnim vladnim ukrepom je v Rusiji (26 %), na Tajskem (29 %) in v Indiji (41 %).

Svetovni humanitarni vrh: Delitev odgovornosti za zaščito beguncev

Amnesty International poziva vlade, naj se odzovejo na begunsko krizo in do konca leta 2017 v svoje države  preselijo 1,2 milijona beguncev. To je občutno več kot 100.000 letno, kolikor jih vlade sprejemajo sedaj, še vedno pa zgolj desetina od celotnega števila beguncev, to je 19,5 milijona.

Slovenija je doslej obljubila, da bo skozi program preselitev UNHCR sprejela le 20 beguncev. V Amnesty International Slovenije smo pripravili spletni apel predsedniku vlade, s katerim ga pozivamo k preselitvi večjega števila beguncev v Slovenijo ter zagotovitvi drugih varnih in zakonitih poti beguncem do mednarodne zaščite v Sloveniji: http://www.amnesty.si/sprejmimo-begunce

Katere države so bile vključene v raziskavo?

Argentina, Avstralija, Brazilija, Čile, Kanada, Kitajska, Francija, Gana, Grčija, Indija, Indonezija, Jordanija, Južna Afrika, Južna Koreja, Kenija, Libanon, Mehika, Nemčija, Nigerija, Pakistan, Poljska, Rusija, Španija, Tajska, Turčija, Združeno kraljestvo in ZDA.