Kot poroča organizacija Human Rights Watch (HRW), so kritične razmere po ciklonu, ki je po Mozambiku pustošil sredi marca, povečale lakoto, ženske postavile v še ranljivejši položaj – nekateri lokalni skupnostni vodje razmere izkoriščajo za spolno izkoriščanje žensk.

Žrtve ciklona, prebivalci in humanitarni delavci_ke so HRW povedali, da so nekateri lokalni skupnostni vodje od ljudi, ki jih je prizadel ciklon, da bi se uvrstili na seznam za humanitarno pomoč, zahtevali plačilo. V nekaterih primerih so ženske, ki niso imele denarja, bile prisiljene, da so v zameno za vrečo riža skupnostnim vodjem ponujale spolne usluge. HRW od oblasti v Mozambiku zahteva naj nemudoma začnejo s preiskavo in odgovorne za spolne zlorabe, spolno izkoriščanje in zlorabo moči primerno kaznujejo.

Pomoč v obliki hrane, ki jo zagotavlja World Food Programme OZN, naj bi nacionalna agencija National Institute for Disaster Management razdeljevala v sodelovanju z lokalnimi oblastmi na podlagi seznamov, ki jih izdelajo lokalni vodje. Ena izmed skupnostnih vodij je HRW povedala, da zato, ker hrane ni dovolj za vse, so nekateri skupnostni vodje situacijo izkoristili in ljudem zaračunavajo zato, da jih vpišejo na seznam. Ti seznami pogosto vključujejo samo gospodinjstva, ki jih vodijo moški, tistih, ki jih vodijo ženske, pa ni na seznamih. Nekatere ženske in njihovi otroci tako niso videli hrane že več tednov, zaradi česar nekateri skupnostni vodje te ženske spolno izkoriščajo in zlorabljajo v zameno za hrano.

Celoten članek o ugotovitvah HRW

 

Vir: Human Rights Watch