Rdeči križ Slovenije se je ob krizi v Ukrajini pridružil pozivom k človečnosti in miru in vključil v zbiranje sredstev za pomoč prebivalcem Ukrajine. Iz sklada solidarnosti je za pomoč Ukrajini že odobril nakazilo 10.000 evrov.

Rdeči križ Ukrajine in ekipe Mednarodnega odbora Rdečega križa so že na terenu in po svojih najboljših močeh, kolikor dopuščajo varnostne razmere, pomagajo prebivalstvu. Trenutno se odzivajo predvsem na hudo pomanjkanje vode. Več vodovodnih postaj in cevovodov, ki so namenjeni oskrbi z vodo več kot milijona ljudi, zaradi spopadov namreč ne deluje. Vse vpletene strani pozivajo, da humanitarnim delavcem omogočijo nadaljevanje dela in pomoč najranljivejšim.

Kdor želi pomagati prizadetim v Ukrajini prek Rdečega križa, lahko prispeveknakaže na

TRR SI56 0310 0111 1122 296.

Sklic je SI00 96889

koda namena pa CHAR.

Uporabniki mobilnih storitev A1, Telekom, Telemach in T-2 lahko prispevajo tudi s poslanim sms-sporočilom na 1919 z besedo BEGUNCEM, s čimer prispevajo en evro, ali BEGUNCEM5, s čimer prispevajo pet evrov.

Iz Unicefa Slovenija pa so sporočili, da je v Ukrajini ogroženih 7,5 milijona otrok. Unicef je na terenu, z nujno pomočjo, s čisto pitno vodo, s pripomočki za zdravstvo in izobraževanje in s psihosocialno pomočjo za otroke in družine. A potrebe so ogromne, zato pozivajo k pomoči.

Za Unicef je  mogoče donirati

  • na spletni strani https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajin,
  • s sms-sporočilom s ključno besedo UNICEF10 ali UNICEF5 na 1919, ali pa
  • na račun Slovenske fundacije za Unicef SI56 0201 3025 9875 526, referenca SI 00 41103

Humanitarna informacijsko koordinacijska točka v primeru kriz je del aktivnosti projekta »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga izvajata Platforma SLOGA in Slovenska karitas v sklopu strateškega partnerstva na področju humanitarne pomoči. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Mnenja izražena v objavi predstavljajo mnenja avtorja in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve.