V Ženevi je potekala donatorska konferenca za odziv na begunsko krizo preganjane manjšine Rohinga. Dogodek, ki sta ga gostila Evropska unija in kuvajtska vlada ter je potekal v soorganizaciji Urada visokega komisarja Organizacije združenih narodov za begunce (UNHCR), mednarodno organizacijo za migracije (IOM) in Pisarno Združenih narodov za koordinacijo humanitarne pomoči (OCHA), je bil namenjen zbiranju potrebnih sredstev za zadovoljitev najnujnejših potreb beguncev iz Mjanmara, ki iščejo varnost in zavetje v Bangladešu. V imenu Slovenije je veleposlanik Vojislav Šuc, stalni predstavnik Republike Slovenije pri Organizaciji združenih narodov v Ženevi, najavil donacijo v višini 30.000 evrov.

V Bangladeš je od 25. avgusta, ko je v Mjanmaru prišlo do ponovne eskalacije konflikta med vladnimi silami in pripadniki manjšine Rohinga, pribežalo že skoraj 600.000 ljudi. Omenjena muslimanska manjšina je v Mjanmaru pod velikim pritiskom. Obstajajo pričevanja o mučenju, različnih primerih izkoriščanja, izvensodnih pobojih, polaganju protipehotnih min in požiganju celotnih vasi in naselij. Kratenju pravic in nasilju nad pripadniki manjšine Rohinga v Mjanmaru smo sicer priča že več let.

Bangladeška vlada je gostoljubno sprejela nove begunce, vendar Bangladeš velja za eno najrevnejših držav na svetu, zato predstavlja številčni begunski val velik izziv. Na področju Cox’s Bazar, kjer trenutno v ogromnem taborišču prebiva skoraj milijon prebeglih pripadnikov Rohinga (300.000 jih je tam že od preteklih eskalacij nasilja) postaja humanitarna situacija nevzdržna. Zaradi pomanjkanja tekoče vode in sanitarne ureditve grozi izbruh bolezni, ki so povezane s slabimi higienskimi razmerami, na katere so še posebno občutljivi noseče in doječe ženske, otroci in starejši.

V odzivu na humanitarni poziv je bilo vključno s prispevki na konferenci za naslovitev humanitarne krize zbranih 285 milijonov EUR (oz. 335 milijonov USD).