Slovenija s 542.000 evri podprla osem razvojnih projektov CEP za države Zahodnega Balkana

Generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Damjan Bergant in izvršna direktorica Centra za evropsko prihodnost (CEP) Katja Geršak sta 3. aprila 2019 podpisala dvoletno pogodbo o financiranju osmih projektov v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki jih bo CEP v letih 2019 in 2020 izvajal v državah Zahodnega Balkana in Vzhodne Evrope. Trije projekti so regionalni in vključujejo več držav v regiji, skupna vrednot pogodbe pa je 542.000 evrov.

Vlada Republike Slovenije je CEP ustanovila leta 2006 in od ustanovitve je Center uradni izvajalec mednarodnega razvojnega sodelovanja. Svoje aktivnosti v okviru MRS CEP usmerja predvsem na države Zahodnega Balkana, kjer je s prenosom slovenskih dobrih praks in znanja za krepitev stabilnosti in varnosti v regiji ter kot podpora državam pri njihovem približevanju evro-atlantskim integracijam center izvedel že preko 200 različnih usposabljanj. V zadnjih letih CEP krepi tudi svoje think-tank aktivnosti, saj se želi uveljaviti kot eden izmed slovenskih ‘možganskih trustov’.

Več informacij o projektih CEP, ki bodo s pomočjo sredstev mednarodnega razvojnega sodelovanja izvedeni v naslednjih dveh letih, je na voljo tukaj.

Vir: MZZ