Generalni sekretar Ministrstva za zunanje zadeve Damjan Bergant in izvršna direktorica Centra za evropsko prihodnost (CEP) Katja Geršak sta 3. aprila 2019 podpisala dvoletno pogodbo o financiranju osmih projektov v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja, ki jih bo CEP v letih 2019 in 2020 izvajal v državah Zahodnega Balkana in Vzhodne Evrope. Trije projekti so regionalni in vključujejo več držav v regiji, skupna vrednot pogodbe pa je 542.000 evrov.

Vlada Republike Slovenije je CEP ustanovila leta 2006 in od ustanovitve je Center uradni izvajalec mednarodnega razvojnega sodelovanja. Svoje aktivnosti v okviru MRS CEP usmerja predvsem na države Zahodnega Balkana, kjer je s prenosom slovenskih dobrih praks in znanja za krepitev stabilnosti in varnosti v regiji ter kot podpora državam pri njihovem približevanju evro-atlantskim integracijam center izvedel že preko 200 različnih usposabljanj. V zadnjih letih CEP krepi tudi svoje think-tank aktivnosti, saj se želi uveljaviti kot eden izmed slovenskih ‘možganskih trustov’.

Več informacij o projektih CEP, ki bodo s pomočjo sredstev mednarodnega razvojnega sodelovanja izvedeni v naslednjih dveh letih, je na voljo tukaj.

Vir: MZZ