Slovenija bo Slovaški prek mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite poslala materialno pomoč v obliki spalnih vreč, odej, dizelskih generatorjev in zaščitnih mask, je po poročanju Slovenske tiskovne agencije STA odločila vlada. Gre za pomoč v luči okrepljenega migracijskega toka na meji z Ukrajino, od koder se na Slovaško zgrinjajo ljudje, ki bežijo pred vojno.

Ocenjena vrednost pomoči znaša 377.275 evrov, vrednot stroškov prevoza pa je ocenjena na 2500 evrov, so zapisali v sporočilu po dopisni seji vlade.

Kot dodajajo, je pristojni slovaški organ zaradi razmer na meji zaprosil za mednarodno pomoč preko mehanizma EU na področju civilne zaščite, Centra za usklajevanje nujnega odziva (ERCC). Za realizacijo sprejetega sklepa je slovenske vlada zadolžila ministrstvo za obrambo, Upravo RS za zaščito in reševanje.

Na Slovaško je sicer v zadnjih 24 urah vstopilo nekaj manj kot 9000 beguncev iz Ukrajine, od začetka ruske agresije pa je policija na meji obravnavala že skoraj 205.000 ljudi, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.