Slovenska karitas sporoča, da je do 7. januarja zbrala 190.00 EUR za pomoč prizadetim ob potresu v Petrinji in njeni okolici. Prav tako nadaljuje z akcijo zbiranja sredstev za pomoč ob potresu, ki bo namenjena predvsem za obnovo domov ranljivih kmečkih gospodinjstev v okoliških vaseh Petrinje, kar bo dolgoročni cilj pomoči Hrvaške Karitas. 4. januarja 2021 se je pričela tudi akcija za pomoč Hrvaški z zbiranjem pakirane hrane, ki ne potrebuje hlajenja ter higienskih pripomočkov v 247 trgovinah Mercator po vsej Sloveniji v zato posebej označenih vozičkih pri blagajnah.

Zbrani denar bo omogočal gradnjo 100 bivalnih hišic/kontejnerjev za 100 družin in obnovilo do 100 ranljivim družinam poškodovane hiše, predvsem v okoliških vaseh Petrinje. V ta namen so že ta teden pri hrvaškem podjetju naročili 100 bivalnih mobilnih hišic/kontejnerjev za pomoč ljudem, ki so ostali brez varnega doma. To so bivalni kontejnerji, opremljeni z vsem, ki omogoča normalno bivanje. Prvih nekaj bo pripeljanih že v naslednjem tednu.

Hrvaška karitas bo v prihodnjih 8 mesecih pomagala tudi pri obnovi hiš do 100 družinam v okoliških vaseh. K temu humanitarnemu pozivu obnove bo prispevala tudi širše mednarodna mreža Karitas (nekaj pomoči je že obljubila Italijanska, Avstrijska in Poljska Karitas).  Ljudem pa Hrvaška Karitas seveda pomagala od prvega dne tudi s hrano in drugimi osnovnimi življenjskimi potrebščinami.

Hrvaška karitas uspe vsak dan organizirati približno 200 prostovoljcev. Zaradi epidemije vključujejo večinoma mlajše prostovoljce, ki Karitasu pomagajo pri zbiranju in razdeljevanju materialne pomoči. S potresom prizadetim ljudem v Petrinji, Glini in Sisku ter v okoliških vaseh dnevno razdelijo okoli 20 večjih kombijev s pomočjo v hrani, vodi, higienskih potrebščinah, obleki, čevljih ter grelnikih.

Slovenska karitas nadalje sporoča, da nadaljuje z zbiranjem pomoči z SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 v višini 5 EUR ali z nakazilom na:

Slovenska karitas
Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES PETRINJA

Sklic: 00 627

Več