Hrvaška karitas je naročila 100 bivalnih kontejnerjev, ki jih bo podarila družinam v okoliških krajih Petrinje, ki jih je prizadel potres in njihov dom ni več varen za bivanje. K nakupu več kot 30 bivalnih kontejnerjev je v sklopu mednarodnega apela prispevala tudi Slovenska karitas, ki je ob veliki solidarnosti Slovencev do danes posredovala Hrvaški Karitas zbranih 220.000 EUR. Konec tedna bo pripeljanih prvih 6 kontejnerjev družinam. Primerni so za takojšnje bivanje. Postopek dobave se bo nadaljeval v sledečih tednih. Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev, ki bodo namenjeni za obnovo s potresom poškodovanih domov v prihodnjih mesecih. Poziv za donacije še vedno aktualen. (Povzeto po članku Jane Lampe na strani Slovenske karitas).

Hrvaška Karitas je izbrala in naročila 100 kakovostnih bivalnih kontejnerjev, ki imajo zagotovljene vse osnovne pogoje za bivanje z mini kuhinjo in hladilnikom, kopalnico, spalnim prostorom s posteljami, vključno z vsemi priključki za elektriko, vodo, in klimatsko napravo. Vseljivi so takoj in primerni so za dostojno bivanje. Za družine z več otroki je v pripravi posebna nastanitev z več kontejnerji skupaj.

“Iz srca hvala vsem v Sloveniji za vašo veliko pomoč” so besede Suzane Borko, koordinatorice humanitarne pomoči pri Hrvaški Karitas, s katero je Slovenska karitas v rednem stiku glede potreb in pomoči po potresu. Suzana Borko dodaja: »Vaša pomoč ljudem, ki sedaj v prizadetih krajih živijo v strahu, mrazu, žalosti, prinaša luč, toplino in upanje.«  Z zbrano pomočjo na Slovenski karitas, bo Hrvaška Karitas lahko kupila več kot 30 bivalnih kontejnerjev. Hrvaška Karitas te dni obiskuje s potresom prizadete družine v vaseh v okolici Petrinje in popisuje potrebe. 100 bivalnih kontejnerjev bo pripeljanih v prihodnjih dneh in tednih na dvorišča najbolj ranljivih družin, katere hiše niso več varne za bivanje.

H pomoči Hrvaški je pristopila tudi mednarodna mreža Karitas. Njene članice bodo tako kot Slovenska karitas prispevale k šest mesečnemu humanitarnemu apelu v skupni vrednosti 881.341 EUR, ki ga izvaja Hrvaška Karitas. Poleg zagotovitve 100 bivalnih kontejnerjev, bodo z zbranimi sredstvi v pol letnem obdobju pomagali tudi pri obnovi okoli 100 s potresom poškodovanih hiš v teh vaseh.

Za ta namen na Slovenski karitas nadaljujemo z zbiranjem sredstev s SMS sporočilom KARITAS5 na 1919 z vrednostjo daru v višini 5 EUR ali z nakazilom na

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Namen: POTRES PETRINJA

Sklic: 00 627

Prosimo vas za objavo. Hvala in lep pozdrav!

Peter Tomažič
generalni tajnik Slovenske karitas

Več informacij: jana.lampe@karitas.si (tel: 031 344 481)

Prispevek je pripravila Jana Lampe, prvič objavljeno na: Spletni strani Karitas