Slovenska karitas izvaja v Ruandi projekt, v sklopu katerega se lokalno prebivalstvo uči trajnostnejših praks kmetovanja in bivanja.

Projekt »Učinkovitejša raba virov za trajnostno preživetje v okrožju Karongi v Ruandi« se že tretje leto izvaja v partnerstvu s Caritas Rwanda in se letos novembra zaključuje. Skupna vrednost projekta je 249.325 EUR, MZZ prispeva 200.000 EUR. Poteka na podeželskem območju, kjer je preživetje večine odvisno od kmetijstva. Mnogi živijo pod pragom revščine in rodovitnost zemlje se slabša. V času trajanja projekta so se članice in člani 600 družin (70% žensk) naučili boljših praks kmetovanja, v svoje domove so namestili sončne celice z lučjo in glinene peči, ki v nasprotju s tradicionalno prakso, ne škodujejo njihovemu zdravju in okolju. Mnogi so s pomočjo usposabljanj pričeli z izvajanjem dejavnosti, ki nekaterim že prinašjajo dohodek.

V sodelovanju s slovenskim podjetjem Damahaus Prestige d.o.o. poteka usposabljanje za izdelavo ekoloških opek. V času pandemije COVID-19, so mnogi ostali brez vsakršnega dohodka, saj je veljala prepoved gibanja, ki je onemogočila opravljanje priložnostnega dela in zmanjšala možnost obdelovanja zemlje. To je povzročilo lakoto med že sicer revnim prebivalstvom, zato bo v maju in juniju 600 družin prejelo pripomočke za osebno higieno (mila in posode za vodo) ter najnujnejšo pomoč v hrani (fižol, riž, moka). Dodatnih 1.400 EUR za pomoč ob COVID-19 v Ruandi je namenjeno iz projekta »Trajnostno.Lokalno.Globalno.«, ki ga vodi platforma SLOGA in financira MZZ.


Projekt sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije.