Slovenske nevladne organizacije združene v Humanitarnem odzivnem centru so se aktivno vključile v pomoč migrantom in beguncem, ki v zadnjih tednih v vse večjem številu prihajajo v Evropo. S programi pomoči pomagajo v Makedoniji, Grčiji in Srbiji. Slovenija trenutno še ni pod pritiskom povečanega števila migracij, vendar se pripravlja tudi na takšen scenarij. Situacijo vlada obravnava kot humanitarno krizo, nevladne organizacije pa so že pričele s načrtovanjem aktivnosti ob prihajajočih izzivih.

MAKEDONIJA
11951281_995491973836569_5729393507525641535_nZavod KROG se je pridružil nevladnim organizacijam, ki zbirajo pomoč za begunce. Denarna sredstva bo namenil beguncem v Makedoniji, pri čemer sodeluje z makedonsko partnersko organizacijo LEGIS, ki beguncem pomaga že od samega začetka begunske krize. Beguncem na makedonsko-grški meji v Gevgeliji bodo pomagali s hrano, vodo, zdravili, oblekami, odejami, higienskimi potrebščinami. Po navedbah vlade v Skopju je v Makedonijo od sredine junija vstopilo okoli 42.000 beguncev in migrantov, od tega je več kot 7000 otrok.

Slovenska karitas je preko Škofijske karitas Celje v preteklem tednu v Makedonijo poslala 21 palet pomoči v oblačilih, odejah in higienskih potrebščinah ter nakazala 4000 evrov za pomoč pri nakupu hrane za dnevne obroke beguncev.

GRČIJA
Humanitarno društvo ADRA Slovenija zbira oblačila, higienske pripomočke in opremo za begunce v mestu Molyvos na Lezbosu v Grčiji. Zbrano humanitarno pomoč bodo z letalom Adria Airways v petek prepeljali na grški otok. Zbrano pomoč bodo sprejeli prostovoljci iz Molyvosa, s katerimi prostovoljca Jure Poglajen in David Zorko zadnja dva tedna sodelujeta pri izvajanju humanitarnih aktivnosti.

SRBIJA
begunci-sbija-300x225Slovenska karitas je 5000 evrov namenila za pomoč beguncem in migrantom, ki potrebujejo človekoljubno pomoč v obmejnih krajih Preševo in Kanjiža v Srbiji ter tudi v Beogradu, kjer bo pomoč v ljudem v hrani, higieni, oblekami realizirala Karitas v Srbiji.

Pomoč, ki jo zaradi različnih razlogov ADRA Slovenija ne bi mogla naložiti na letalo (prepovedano blago za letalski prevoz ali donacije, ki bodo na zbirna mesta prispela po odpremi tovora), bodo poslali beguncem v Srbijo, kjer izvajajo aktivnosti skupaj s ADRA Srbija. Sledni so v Beogradu v ponedeljek odprli Info center za azil, v katerem begunci v svojem jeziku ali jeziku, ki ga razumejo, lahko pridobijo potrebne informacije, pravno in socialno svetovanje in humanitarno pomoč. ADRA Slovenija zbira tudi finančna sredstva za begunce v Beogradu.

SLOVENIJA
V Sloveniji bi število prebežnikov lahko naraslo tudi zaradi ograje, ki jo na meji s Srbijo gradi Madžarska. Madžarska namreč leži na t. i. zahodnobalkanski migrantski poti, kar 95 odstotkov migrantov, ki potuje po njej, pa se v Zahodno Evropo odpravi prek te države. Slovenske organizacije so že začele s pripravami, da bodo lahko tem ljudem takoj pomagali z najnujnejšimi življenjskimi potrebščinami, informacijami in psihosocialno pomočjo.

Poleg denarnih sredstev je Slovenska karitas začela tudi z zbiranjem materialne pomoči v Mariboru in Celju. Obe skladišči sta odprti vsak delavnik med 7. in 15. uro. Izven delovnega časa bosta oba zbirna centra imela možnost oddaje pomoči v namenskih zabojnikih. Oba zbirna centra bosta predvidoma odprta do sredine septembra oziroma do preklica.

Skupina nevladnih organizacij (Amnesty International Slovenije, Inštitut za afriške študije, Jezuitsko združenje za begunce Slovenije, Mirovni inštitut,Pravno-informacijsko center nevladnih organizacij, Slovenska filantropija) je na predsednika vlade Mira Cerarja naslovila odprto pismo, v katerem ugotavljajo, da se EU in tudi Slovenija še vedno neustrezno in neučinkovito odzivata na pričujočo krizo. Od vlade pričakujejo, da se zavzame za solidarno Evropo, ki bo migrante sprejela in jim pomagala, in da na ravni EU glasno zastopa ta stališča, temelječa na solidarnosti in načelih človekovih pravic. Predlagajo, da Slovenija takoj ponudi pomoč Makedoniji in Srbiji v obliki zagotovitve dodatnih vagonov in avtobusov za prevoze beguncev, hkrati pa ponudi možnost beguncem, ki se nahajajo v teh dveh državah, da v kolikor si to želijo, pridejo v Slovenijo in tukaj zaprosijo za mednarodno zaščito.

Slovenske organizacije, ki delujejo na humanitarnem področju v tujini, združuje Humanitarni odzivni center (HOC), ki ga je leta 2010 ustanovila SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč. HOC deluje z namenom informiranja, povezovanja, krepitve in koordiniranja nevladnih organizacij pri odzivih na mednarodne humanitarne krize. Namen delovanja centra je tudi zagovorništvo in povezovanje s slovenskimi ter tujimi organizacijami in agencijami, ki delujejo na področju mednarodne humanitarne pomoči.

HOC_logotipVeč informacij o aktivnosti članic Humanitarnega odzivnega centra pri Patriciji Virtič (031 410 550, patricija.virtic@sloga-platform.org).