Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v video nagovoru na skupnem humanitarnem pozivu in regionalnem načrtu za pomoč ukrajinskim beguncem Urada Organizacije združenih narodov (OZN) za usklajevanje humanitarnih aktivnosti (UN OCHA) in Urada Visokega komisarja OZN za begunce (UNHCR) napovedal humanitarni prispevek Republike Slovenije v višini 1,1 milijona evrov, je sporočila vlada.

Za pomoč prebivalcem Ukrajine bo 400.000 evrov namenjenih preko UN OCHA (angleško United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs), 400.000 evrov preko Visokega komisariata za begunce UNHCR, 200.000 evrov preko Caritas Internationalis in 100.000 evrov preko Mednarodnega odbora Rdečega križa.

V preteklem tednu je Slovenija Ukrajini že namenila materialno pomoč v vrednosti 163.000 evrov.


Humanitarna informacijsko koordinacijska točka v primeru kriz je del aktivnosti projekta »Krepitev učinkovitosti odziva NVO v sodelovanju z zasebnim sektorjem na področju mednarodne humanitarne pomoči«, ki ga izvajata Platforma SLOGA in Slovenska karitas v sklopu strateškega partnerstva na področju humanitarne pomoči. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje zadeve RS. Mnenja, izražena v objavi, predstavljajo mnenja avtorja in ne predstavljajo uradnih stališč Vlade Republike Slovenije in Ministrstva za zunanje zadeve.