Med 22. in 26. januarjem 2015 sta Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije in SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, že šestič organizirala Slovenske razvojne dni.

Slovenski razvojni dnevi so se pričeli 22. januarja s filmskim večerom v Kavarni Slovenskega etnografskega muzeja, kjer je bil premierno predvajan dokumentarni film »Tudi mi smo del istega sveta«, po projekciji pa je sledil pogovor z nevladnimi organizacijami, katerih projekte film predstavlja.

Osrednji dogodek Slovenskih razvojnih dni je potekal 23. januarja v Mestnem muzeju. Dogodek so z uvodnimi nagovori otvorili minister za zunanje zadeve Karl Erjavec, evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica in predsednik Sveta platforme SLOGA Eyachew Tefera. Minister Erjavec je v uvodnem nagovoru poudaril, da je v desetih letih mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije le-ta sodelovala z več kot 80 državami in podprla več kot 140 razvojnih in humanitarnih projektov slovenskih nevladnih organizacij. Komisar Minica je opozoril, da moramo v razpravah o novi razvojni agendi po letu 2015 graditi na milenijskih razvojnih ciljih, vendar biti še ambicioznejši. Tefera je izpostavil, da morajo biti nevladne organizacije v čim večji meri vključene v pripravo strateških dokumentov – tako na nacionalni kot tudi na globalni ravni.

Osrednji dogodek Slovenskih razvojnih dni se je nadaljeval z okroglo mizo »10 let mednarodnega razvojnega sodelovanja Republike Slovenije – kako naprej«, na kateri so sodelovali evropski komisar za mednarodno sodelovanje in razvoj Neven Mimica, predsednica Strokovnega sveta mednarodnega razvojnega sodelovanja prof. dr. Maja Bučar, direktor ITF Damjan Bergant, poslanec Evropskega parlamenta Ivo Vajgl in generalni tajnik Slovenske karitas Imre Jerebic. Na okrogli mizi, ki jo je moderiral Igor E. Bergant, so udeleženci razpravljali o strateških usmeritvah in prioritetah na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije in Evropske unije po letu 2015.

V okviru osrednjega dogodka so svoje delo na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja predstavile tudi slovenske nevladne organizacije, in sicer s predvajanjem filma o razvojnih projektih in preko predstavitvenih gradiv.

SRD Presernov 6 20150123Popoldanski del so popestrile nevladne organizacije s predstavitvijo na Prešernovem trgu. Mimoidoče je z nastopom pritegnil a capella gospel zbor Bee Geesus, pogreli so se lahko z maroško kavo, ki jo je pripravila Skuhna, pravičnim čajem iz trgovine 3MUHE in piškoti, ki jih je pripravilo Humanitarno društvo Hrana za življenje. Prijetnega druženja ni pokvarilo niti deževno vreme. Predstavitev nevladnih organizacij na Prešernovem trgu je podprl župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković; za sodelovanje se iskreno zahvaljujemo!

Dan se je zaključil z lutkovno predstavo za otroke Rešilni čoln, ki jo je izvedlo Društvo Humanitas v Cityparku. Obiskovalci Skuhne pa so si lahko ogledali kratke filme o razvojnih in humanitarnih projektih slovenskih nevladnih organizacij.

V ponedeljek, 26. januarja, je v dopoldanskem času platforma SLOGA organizirala neformalno srečanje nevladnih organizacij iz regije, zainteresiranih za sodelovanje v pobudi EU o humanitarnih prostovoljcih. Slovenski razvojni dnevi so se zaključili z regionalno delavnico na temo pobude EU o humanitarnih prostovoljcih v organizaciji Ministrstva za zunanje zadeve Republike Slovenije. Delavnice, ki jo je vodila predstavnica Generalnega direktorata Evropske komisije za humanitarno pomoč in civilno zaščito (DG ECHO), so se udeležili predstavniki nevladnih organizacij, aktivnih na področju mednarodne humanitarne pomoči, in zunanjih ministrstev iz Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Nemčije, Italije, Madžarske in predsedujoče EU, Latvije.

Slovenski razvojni dnevi so s pestrim programom pritegnili številne udeležence in so predstavljali uvod v aktivnosti ozaveščanja o mednarodnem razvojnem sodelovanju v evropskem letu za razvoj 2015.


MRS logo

Slovenske razvojne dni je organiziralo Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije v sodelovanju s platformo SLOGA.