Evropska komisija je danes napovedala, da bo Srbiji namenila dodatne 4 milijone evrov humanitarne pomoči v podporo tisočim beguncem in prosilcem za azil v državi. Sredstva bodo namenjena financiranju razdeljevanja hrane v sprejemnih centrih, zaščiti najranljivejših skupin oseb, zlasti med prihajajočo zimo, in izobraževalnim dejavnostim.

Nove pogodbe o pomoči bodo sklenjene med četrtim obiskom komisarja za humanitarno pomoč in krizno upravljanje Hristosa Stilianidesa v Srbiji, kjer trenutno ocenjuje humanitarne razmere na terenu in s predstavniki vlade razpravlja o humanitarni pomoči EU za begunce. V okviru novih projektov se bodo financirali razdeljevanje hrane v sprejemnih centrih, zaščita najranljivejših skupin oseb, zlasti med prihajajočo zimo, in izobraževalne dejavnosti.

Od sredine septembra 2017 je v Srbiji registriranih več kot 4 000 beguncev in prosilcev za azil, kar je približno enako kot pred enim letom.

EU je od leta 2015 največja donatorka nujne pomoči Srbiji. Humanitarna pomoč Komisije je zdaj dosegla 25 milijonov evrov in je omogočila zagotovitev nujne pomoči, tj. hrane, vode, sanitarnih storitev, osnovnih potrebščin, zdravstvenih storitev in zaščite na tranzitnih in sprejemnih točkah, vključno z mejami in območji za čakanje. Skupaj je bilo od leta 2015 Srbiji zagotovljenih več kot 80 milijonov evrov sredstev EU, namenjenih potrebam v zvezi z migracijami.

Več informacij