Evropska unija bo Ugandi namenila dodatna nujna sredstva v višini 3 milijonov evrov za podporo odzivu na izbruh ebole, ki je to državo prizadel septembra letos. EU bo nujna sredstva v višini milijona evrov namenila tudi Haitiju za pomoč pri spopadanju z izbruhom kolere.

Sredstva v Ugandi bodo podprla dejavnosti na terenu, ki jih izvajajo Svetovna zdravstvena organizacija, Unicef in Mednarodni reševalni odbor.

EU ostaja v stiku z ugandskimi oblastmi, Svetovno zdravstveno organizacijo in partnerji na terenu pri nadaljnjih ukrepih. Poleg tega je bila ekipa EU na terenu okrepljena s kratkoročno napotitvijo zdravstvenega strokovnjaka.

EU bo nujna sredstva v višini milijona evrov namenila tudi Haitiju za pomoč pri spopadanju z izbruhom kolere. Po več kot treh letih brez prijavljenih primerov kolere se ta država namreč spet sooča s hitrim in dramatičnim vračanjem bolezni v času, ko humanitarne razmere še zaostrujeta neustrezna prehranska varnost in potreba po zaščiti pred nasiljem organiziranih tolp.

»Kolera zaradi visoke stopnje prenosa in težav pri dostopu do pitne vode v številnih državah žal ostaja resničnost. Ta sredstva bodo podprla zdravstvene operacije naših humanitarnih partnerjev na Haitiju in jim omogočila, da hitro ponovno aktivirajo mehanizme in infrastrukturo za odzivanje, ki so bili vzpostavljeni med prejšnjo epidemijo, povečajo nadzor in oskrbo ter okrepijo usklajevanje in skupni odziv s haitijskim ministrstvom za zdravje,« je pojasnil evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Ta mesec je EU namenila tudi 700.000 evrov humanitarne pomoči za podporo boju proti epidemiji kolere v Siriji in 100.000 evrov za spopadanje s to epidemijo v Etiopiji.

Pripravila: PV