“Število tistih, ki so v gibanju, presega naša najhujša pričakovanja. Za zdaj ocenjujemo, da je 2,3 milijona beguncev, do konca pogovora pa jih bo verjetno še 2,4 milijona.” To je v intervjuju 10. marca povedal za BBC koordinator za nujno pomoč Martin Griffiths, navaja OCHA.

Ostali poudarki iz intervjuja:

  • Število notranje razseljenih oseb smo ocenili na 1.8 milijona. To številko sem omenil zato, ker smo si še prejšnji teden, ko smo objavili naš hitri poziv, predstavljali, da bo v Ukrajini notranje razseljenih okoli 1,2 milijona beguncev. Številke so torej hujše od pričakovanih. Mislim, da je hitrost, s katero se je konflikt viralno razširil po vsej Ukrajini, zdaj zelo težko prehiteti.
  • Naše osebje napotujemo na vzhod, v vozlišča, skladišča, da bi hrano in zdravila približali tistim, ki jih potrebujejo. Uporabljamo gotovino, da dobimo distribucijo znotraj teh obkoljenih mest, tudi če se skozi njih ne da priti po cesti. Humanitarni odziv torej deluje. Vendar pa se sooča z neznanim ozemljem.
  • Notranje razseljene osebe so posebna skupina, ki očitno potrebuje pomoč, zato zanje vzpostavljamo sprejemne centre in jim zagotavljamo pomoč. Večina jih je trenutno v zahodni Ukrajini.
  • Svetovni program za hrano je v Kijev z vlakom poslal pšenično moko. Svetovna zdravstvena organizacija je v prestolnico poslala tudi medicinske pripomočke. Uporabljamo gotovino, ki jo lahko dobijo neposredno upravičenci ali lokalne organizacije v teh mestih, ki so obkoljena, da lahko gredo v lokalne supermarkete ali pekarne v Harkovu, kjer je Svetovni program za hrano poskrbel, da so tistim, ki jo potrebujejo, zagotovili brezplačen kruh.
  • Naša največja skrb so ljudje, ki so še vedno doma. Deloma zato, ker ne morejo oditi, ker sporazumi o koridorjih ne držijo v zadostni meri, delno pa zato, ker nimajo sredstev za odhod.
  • Navdihujoče je videti izjemno velikodušnost duha ljudi v sosednjih državah daleč naokoli. Vlade so se prejšnji teden velikodušno odzvale na naš poziv. Seveda pa nas skrbi, ali bo to imelo verižni učinek na financiranje obstoječih kriz v Afganistanu, Afriki ali na Bližnjem vzhodu.
  • Naslednji teden bom objavil poziv za Jemen, ki potrebuje znatna sredstva. Do zdaj nismo videli dokazov, da je denar za Ukrajino prišel iz drugih virov, ki bi morali biti namenjeni drugim krizam. Vendar nas to skrbi.