Tajfun Meranti, ki je včeraj dosegel Kitajsko, je terjal najmanj 16 mrtvih. Oblasti so morale začasno preseliti več kot 330.000 prebivalcev. Na vzhodni obali je povzročil razdejanje in med drugim uničil starodavni most. Tajvan, ki ga je Meranti zajel v sredo, medtem že pričakuje nov tajfun, ki naj bi dosegel tudi Japonsko.

Najmočnejši tajfun na svetu letos je tudi najmočnejši v kitajski provinci Fudžian od leta 1949, ko so začeli beležiti statistične podatke. Do danes zjutraj je zahteval več življenj, najmanj devet ljudi je pogrešanih. Močan dež je spremljal veter s hitrostjo več kot 170 kilometrov na uro. Poplave so v okrožju Jongčun uničile spomeniško zaščiten 871 let star most. Brez elektrike je bilo nekaj časa 3,2 milijona domov, številne skupnosti so ostale brez tekoče vode. Tajfun se je na Kitajskem že umiril v tropsko nevihto.

Tajvan bi lahko že danes ali jutri dosegel nov tajfun Malakas, premaknil pa bi se naj tudi nad Japonsko. Oblasti so prebivalce pozvale, naj se pripravijo na močan veter in dež. Japonska meteorološka agencija pa je izdala posebno opozorilo zaradi velike verjetnosti visokih valov ob otočju na jugu države, ki bi lahko dosegli do 11 metrov višine.