Evropska unija je v celoti mobilizirala šest milijard evrov iz instrumenta za sirske begunce v Turčiji in s tem izpolnila svojo zavezo iz dogovora s Turčijo. Evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič je ob tem izpostavil, da EU še naprej izpolnjuje svoje obljube beguncem in Turčiji. Zahvaljujoč podpori unije so pokrite osnovne potrebe več kot 1,7 milijona ranljivih beguncev, kot so bivanje in zdravstvena oskrba, preko pol milijona otrok pa se lahko izobražuje.

Janez Lenarčič je izpostavil še, da je podpora beguncem v Turčiji prednostna naloga EU. Tudi evropski komisar za soseščino in širitev Oliver Varhelyi je izpostavil, da z mobilizacijo vseh šestih milijard evrov v skladu z dogovorom Evropska unija potrjuje svojo zavezanost, da bo izpolnila obljubljeno. Zagotovil je, da bo unija še naprej podpirala begunce in skupnosti, ki jih gostijo v Turčiji, in sicer na področjih, ki so bistvenega pomena za kakovost njihovega življenja, prihodnost njihovih otrok in integracijo.

Iz Bruslja so še sporočili, da je unija od celotnega zneska šestih milijard evrov sklenila pogodbe v višini 4,3 milijarde evrov, 2,7 milijarde evrov pa je izplačala.

EU in Turčija sta omenjeni dogovor sklenili leta 2016 v zameno za pomoč turških oblasti pri omejevanju migracij v Evropo. Dogovor je takrat pripomogel h končanju begunske krize v Evropi.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v preteklosti Bruselj večkrat obtožil, da Ankari ni namenil obljubljenih sredstev. Minuli mesec pa je večkrat zagrozil, da bo Evropi “poslal” več milijonov sirskih beguncev in migrantov, potem ko so evropske države in unija kritizirale turško operacijo proti Kurdom na severu Sirije.