Vlada Republike Slovenije se je odzvala na dodatni humanitarni poziv Mednarodnega odbora Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) in bo za nujno humanitarno pomoč prizadetemu prebivalstvu v Ukrajini namenila prispevek v višini 40.000 EUR.

 Zaradi posledic dolgotrajnih spopadov v vzhodni Ukrajini je svoje domove moralo zapustiti preko 1,1 milijona ljudi, pomanjkanje nujnih življenjskih potrebščin pa je povzročilo nevzdržne razmere med prebivalstvom. Dodaten problem predstavlja dostop do pitne vode in slabšanje higienskih razmer, kar vpliva na razširjenost nalezljivih bolezni. Situacija je še posebej težka pred prihajajočo zimo. Pomoč potrebuje preko 3,1 milijona ljudi.

Slovenija je v preteklih letih že zagotovila nujno humanitarno pomoč ter podprla projekte rehabilitacije v Ukrajini. Med drugim je januarja 2015 zagotovila nujno materialno pomoč prebivalstvu v času zime ter od leta 2014 naprej, v sodelovanju z ITF Ustanovo za krepitev človekove varnosti, omogočila psihosocialno rehabilitacijo preko 240 otrokom, žrtvam konflikta.  Slovenija bo z dodatno  humanitarno pomočjo preko ICRC prispevala k naslavljanju najnujnejših potreb prizadetega prebivalstva.