Ukrajinski predsednik Volodimit Zelenski je zagnal svetovno spletno platformo za zbiranje sredstev za pomoč Ukrajini. Prek platforme United24 lahko denar Ukrajini nakaže kdor koli, zbrana sredstva pa bodo namenjena za obrambo in obnovo Ukrajine.

Portal omogoča vsakemu, da daruje za porabo v treh smereh: obramba in razminiranje, zdravstvena pomoč in obnovitev Ukrajine.

Namen portala United24 je povečati donacije Ukrajini in zagotoviti učinkovitost ter preglednost njihove distribucije. Uradna platforma donatorje ščiti pred zamudami, posredniki in goljufijami, so zapisali na spletni strani.

Vsa sredstva bodo nakazana na račune Narodne banke Ukrajine in dodeljena ustreznim ministrstvom: Ministrstvu za obrambo, Ministrstvu za zdravstveno varstvo, Ministrstvu za infrastrukturo.

Platforma združuje tako nove bančne račune kot tiste, ki jih je odprl NBU za zbiranje sredstev v podporo Ukrajini od ruske invazije 24. februarja 2022 in so jo mediji široko razglasili.

Narodna banka Ukrajine (NBU) poroča o zbranih sredstvih vsakih 24 ur. Pooblaščena ministrstva poročajo o razdelitvi sredstev enkrat tedensko.

PLATFORMA UNITED24

Pripravila: PV