Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) je kritiziral Kamerun zaradi prisilnega vračanja na stotine beguncev, ki so pobegnili pred radikalno islamistično skupino Boko Haram na severovzhod Nigerije. Kamerun očitke zavrača.

Po podatkih UNHCR-ja je bilo letos iz Kameruna v Nigerijo prisilno vrnjenih več kot 2.600 beguncev. Številni se ne morejo vrniti v svoje vase v nigerijski državi Borno zaradi varnostnih razlogov, zaradi česar so končali v taboriščih za razseljene ljudi.

UNHCR je opozoril, da begunce prisilno vračajo v nezmanjšanem obsegu kljub sporazumu, sklenjenem ta mesec, po katerem bi bile vrnitve beguncev prostovoljne in le ko bi to omogočale razmere.

Prisilna vrnitev beguncev je huda kršitev Konvencije o beguncih iz leta 1951 in Konvencije Organizacije Afriške unije iz leta 1969, ki ju je Kamerun ratificiral, opozarja UNHCR, ki je država pozval, naj spoštuje svoje obveznosti iz konvencij in še naprej omogoča vstop ljudem, ki bežijo pred islamskimi skrajneži.

Kamerun očitke zavrača in pravi, da se ljudje vračajo prostovoljno. Oblasti tridjo tudi, da so člani Boko Harama vstopali v Kamerun, preoblečeni v begunce. V zadnjih letih so pripadniki Boko Harama izvedli več napadov v Kamerunu, pogosto tudi samomorilskih.