Mednarodna skupnost mora storiti več za to, da reši življenja beguncev, ki se podajo na tvegano pot proti Sredozemlju, opozarja Visoki komisariat Združenih narodov za begunce, ki je včeraj objavil v ta namen strateški načrt in poziv za sredstva za leto 2021.

Zaradi eskalacije spopadov in povečanja notranjih beguncev v podsaharski Afriki, novih beguncev v vzhodni Afriki in na afriškem Rogu, zaradi povečanega prihoda beguncev na Kanarske otoke in zaradi 1064 smrtnih žrtev v lanskem letu samo v osrednjem in zahodnem Sredozemlju, UNHCR potrebuje več kot 100 milijonov dolarjev za povečanje varnosti beguncev v afriških državah na poti proti Sredozemlju.

Kritična prioriteta je  ponuditi varne in možne alternative nevarnim potem, na katerih beguncem grozijo smrt, nevarnost trgovine z ljudmi in nasilje, zlasti ugrabitve za odkupnine, prisilno delo in spolno nasilje, poudarja UNHCR.

Nasilje v podsaharski Afriki je po ocenah UNHCR prisililo k begu 2,9 milijona ljudi. Ker miru in stabilnosti v regiji ni pričakovati, obstaja velika verjetnost nadaljnjega bega prebivalstva.

Na fotografiji:

Sudanski begunci iz Darfurja z novorojenko v Tripoliju. Foto UNHCR/Mohamed Alalem