Sudanski begunci iz Darfurja z novorojenko v Tripoliju. Foto UNHCR/Mohamed Alalem

UNHCR: Na begu vse več ljudi iz podsaharske Afrike

Mednarodna skupnost mora storiti več za to, da reši življenja beguncev, ki se podajo na tvegano pot proti Sredozemlju, opozarja Visoki komisariat Združenih narodov za begunce, ki je včeraj objavil v ta namen strateški načrt in poziv za sredstva za leto 2021.

Zaradi eskalacije spopadov in povečanja notranjih beguncev v podsaharski Afriki, novih beguncev v vzhodni Afriki in na afriškem Rogu, zaradi povečanega prihoda beguncev na Kanarske otoke in zaradi 1064 smrtnih žrtev v lanskem letu samo v osrednjem in zahodnem Sredozemlju, UNHCR potrebuje več kot 100 milijonov dolarjev za povečanje varnosti beguncev v afriških državah na poti proti Sredozemlju.

Kritična prioriteta je  ponuditi varne in možne alternative nevarnim potem, na katerih beguncem grozijo smrt, nevarnost trgovine z ljudmi in nasilje, zlasti ugrabitve za odkupnine, prisilno delo in spolno nasilje, poudarja UNHCR.

Nasilje v podsaharski Afriki je po ocenah UNHCR prisililo k begu 2,9 milijona ljudi. Ker miru in stabilnosti v regiji ni pričakovati, obstaja velika verjetnost nadaljnjega bega prebivalstva.

Na fotografiji:

Sudanski begunci iz Darfurja z novorojenko v Tripoliju. Foto UNHCR/Mohamed Alalem