UNHCR, Visoki komisariat Združenih narodov za begunce, apelira k humanitarnemu dostopu sto tisoč ljudi v stiski, ki so zbežali pred eskalacijo nasilje, spopadov in vojaških operacij v Centralnoafriški republiki (CAR), državi, v kateri je skoraj tretjina prebivalstva postala notranji begunci.

Vse pogostejši napadi na delavce človekoljubnih organizacij in blokada preskrbovalnih poti ovirajo prizadevanja UNHCR in drugih humanitarnih organizacij, da bi pomagali notranjim beguncem v CAR. Razmere so se poslabšale in povečale trpljenje že tako ranljivega prebivalstva. Od začetka decembrske krize dalje je bilo znotraj CAR preseljenih vsaj 100 tisoč ljudi.

Delavci humanitarnih organizacij so bili tarča napadov, njihovi uradi so bili oropani in vozila ukradena. Po podatkih United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs (OCHA) je prišlo januarja do 66 takšnih primerov, kar je največje število do zdaj. Decembra lani je bil en humanitarni delavec ubit, pet pa je bilo ranjenih.

Spopadi, vojaške operacije in zapore glavne ceste, ki povezuje CAR s Kamerunom, onemogočajo dostavo živil. Zato so se na prizadetih območjih cene uvoženih živil dvignile za 240, domačih pa za do 44 odstotkov. To tudi vpliva na dostavo humanitarne pomoči iz glavnega mesta Bangui, kar ima hude posledice za ljudi, ki nujno potrebujejo hrano, zdravila, oskrbo z vodo in sanitarijami, osnovne gospodinjske pripomočke in streho nad glavo.

Kljub temu UNHCR v tesnem sodelovanju z državnimi oblastmi, človekoljubnimi partnerji in mirovnimi salami OZN MINUSCA še naprej dostavljajo pomoč do dostopnih mest.

Na fotografiji: Begunka iz CAR, Yvette, 57, skupaj s svojima vnukoma v vasi Ndu DR Kongo, kamor je pribežala iz Bangassouja (CAR). Vir: © UNHCR/Ghislaine Nentobo

 

Pripravila: RDŠ