V nedeljskem požaru v imigracijskem zaporu IPNA (Passports and Naturalization Authority Immigration) v Sani je domnevno umrlo osem ljudi, med njimi tudi stražarji. Uradnih podatkov o številu umrlih še ni, zaradi opeklin pa so zdravili več kot 170 ljudi, mnogi od njih so v kritičnem stanju. 

Mednarodna organizacija za migracije IOM poziva k dostopu k preživelim v migracijskem centru, izpustitvi vseh migrantov po vsej državi in ponovno zagotovitvi varnih, predvidljivih selitvenih možnosti za migrante.

Osebje IOM, ki je bilo prisotno ob izbruhu požara, poroča, da je bilo v tem času v prenapolnjenem zaporu skoraj 900 migrantov, večinoma Etiopijcev, od tega jih je bilo več kot 350 na območju hangarja, v katerem je izbruhnil požar.

IOM in njeni partnerji preživelim pomagajo pri dodatni zdravniški oskrbi in pri iskanju mrtvih in ranjenih. Migrantski skupnosti v Sani je treba omogočiti, da dostojno pokopljejo mrtve in žalujejo za njimi, poudarja Carmela Godeau, regionalna direktorica IOM.

Prioriteta je skrb za migrante v kritičnem stanju, toda zaradi povečane varnostne prisotnosti v bolnicah je otežen dostop do njih. Godeaujeva poziva, da je treba človekoljubnim delavcem in zdravstvenim delavcem omogočiti dostop, da bodo lahko skrbeli za prizadete v ognju in druge, ki so v oskrbi IOM in  njenih partnerjev.

Jemen je tranzitna država za deset tisoče migrantov, ki z afriškega Roga potujejo v Saudsko Arabijo. Zaradi omejitve gibanja zaradi covida-19 je število prišlekov močno upadlo, od prek 138,000 v letu 2019 na 37,500 v lanskem letu. Na tisoče migrantov, ki so obtičali na poti, imajo zelo slab dostop do osnovnih storitev in zaščite.

IOM je z etiopsko vlado pripravljala program prostovoljne vrnitve, vendar so priprave zaradi pandemije zastale. Do zdaj se je samo v Adnu za vrnitev registriralo 6000 ljudi.

 

Zahtevo IOM je podprl tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič:

[av_social_share title=’

‘ buttons=” yelp_link=’https://www.yelp.com’ style=” alb_description=” id=” custom_class=” av_uid=’av-2gdesv’ admin_preview_bg=”]