V Čilu še naprej divja eden najhujših gozdnih požarov v državi v zadnjem času. Doslej je umrlo sedem ljudi, številni domovi pa so izginili v plamenih. Oblasti ugotavljajo, da so bili številni manjši požari podtaknjeni. Pomoč prihaja iz vsega sveta. Država je že razglasila izredne razmere.

Oblasti so v boj z več kot 90 požari v naravi, ki so izbruhnili v zadnjih tednih in se hitro razširili zaradi suhega rastlinja in neobičajno visokih temperatur, poslale 5.000 gasilcev. Umrli so najmanj štirje gasilci, policist in dva civilista.

Ognjeni zublji so že dosegli tudi naselja, uničili pa so tudi več vinogradov in povzročili škodo v industriji. Ocena gospodarske škode še ni podana. Uničenih naj bi bilo 238.000 hektarjev gozda v osrednjem in južnem delu države, evakuirati pa so morali najmanj 4.000 ljudi.

Požari v naravi razmeroma pogostokrat spremljajo čilska vroča in suha poletja, a so skoraj desetletje suše in rekordno visoke temperature ognju tokrat priskrbeli dobre pogoje za hitro širjenje. Polne roke dela imajo tudi pristojni, ki preiskujejo, kako so se požari začeli. Vsaj nekaj med njimi je bilo namerno zanetenih. Nekaj ljudi so že aretirali.

V bitki z ognjem so Čilu na pomoč priskočili tudi iz tujine. Pomoč je prišla iz Francije, ZDA, Peruja in Mehike. Evropska unija je v Čile napotila gasilske enote, opremo in strokovnjake. Ti bodo v pomoč pri obvladovanju gozdnih požarov, ki so nedavno prizadeli zlasti osrednje in južne predele države ter povzročili številne žrtve in ogromno materialno škodo. Francija, Portugalska in Španija so zagotovile ekipe po 65, 55 in 60 gasilcev ter opremo. V Čile je odpotovala tudi ekipa osmih strokovnjakov iz Španije, Francije, Švedske in Finske. EU je na poziv čilske vlade po mednarodni pomoči aktivirala mehanizem EU na področju civilne zaščite, ki omogoča sodelovanje držav pri odzivanju na nesreče in izredne situacije ter njihovem preprečevanju. Mehanizem prek Centra za nujni odziv upravlja Evropska komisija.