Vlada Združenega kraljestva je še naprej tarča kritik zaradi zmanjšanja razvojne pomoči z 0,7 na 0,5 odstotka GDP. To pomeni 11,6 milijarde evrov manj pomoči v letošnjem letu.

V odprtem pismu premieru Borisu Johnsonu je več kot 1700 britanskih nevladnih organizacij, med njima Oxfam in ActionAid UK, akademikov in podjetnikov opozorilo na posledice zmanjšanja razvojne pomoči.

Nekatere organizacije, med njimi Oxfam GB in Save the Children, so v ločenih sporočilih opozorile, da bo letos ostalo brez šolanje 78.000 zdravstvenih delavcev, 700 milijonov doniranih zdravil za tropske bolezni pa bo ostalo neporabljenih. Action Aid je sporočila, da je bila prisiljena zapreti sedem sedem zavetišč za dekleta pred nasiljem v družini.

Zaradi zmanjšanja pomoči za 42% bo ostalo približno 70.000 ljudi brez zdravstvene službe in 100.000 brez vode v Coxovem Bazarju, največjem begunskem naselju na svetu, in to tik pred smrtonosno sezono ciklonov, so človekoljubne organizacije opozorile zunanjega ministra za Azijo Nigela Adamsa.

“Varnostne razmere v taboriščih so se močno poslabšale, dostop do izobraževanja in preživljanja ostaja zelo omejen, tvegajoč izgubljeno generacijo otrok, medtem ko dokazi kažejo, da se povečuje spolno nasilje. Letos je bilo tudi za 300% več požarov, ki so uničili domove več deset tisoč beguncev. V odgovor je vse več ljudi, ki se obračajo na tihotapce in tvegajo svoja življenja, da bi izstopili iz taborišč. “

Opozarjajo tudi na povečanje okužb v begunskih taboriščih. Britanski premier Johnson je pozval, naj se ves svet cepi proti koronavirusu do konca prihodnjega leta, a v Coxovem bazarju niso cepili še nobenega begunca.

Združeno kraljestvo je druga največja donatorka, od leta 2017 je prispevala 321 milijonov funtov. Nevladne organizacije zaradi nenadnega in nepredvidljivega zmanjšanja pomoči ne morejo načrtovati svojih dejavnosti.  Tako ena je morala ena od njih zaključiti projekt, namenjen 50.000 beguncem Rohinge in članom gostiteljske skupnosti Prav tako ni bilo podaljšano financiranje projektov, ki podpirajo invalidne otroke pri dostopu do izobraževanja in drugih storitev, kar spodkopava ključni steber britanske strategije o vključevanju invalidov.