Po ocenah Visokega komisarja Združenih narodov za begunce, UNHCR in Mednarodne organizacije za migracije, IOM so v letu 2015 preganjanje, spopadi in revščina prisilili več kot milijon ljudi, da so pobegnili v Evropo.

Do 21. decembra 2015 je 972 500 ljudi prečkalo Sredozemsko morje. IOM ocenjuje, da je več kot 34 000 prešlo iz Turčije v Bolgarijo in Grčijo.

Število razseljenih zaradi vojne in konfliktov je najvišje v Zahodni in Srednji Evropi po letu 90-tih letih, ko so izbruhnili številni konflikti na področju nekdanje Jugoslavije.

Vsaka druga oseba od tistih, ki so letos prečkali Sredozemlje, prihaja iz Sirije in beži pred vojno v svoji državi. Afganistanci so znašali 20 odstotkov in Iračani sedem odstotkov vseh ljudi, ki so prečkali Sredozemlje.

»Medtem ko naraščajo sentimenti proti tujcem v nekaterih krogih, je še toliko bolj pomembno, da prepoznamo pozitivne prispevke beguncev in migrantov za družbo, v kateri živijo in tudi spoštujemo temeljne evropske vrednote: Zaščita življenja, spoštovanje človekovih pravic in spodbujanje strpnosti in raznolikosti«, je dejal bivši Visoki komisar ZN za begunce António Guterres.

»Vemo, da so migracije neizogibne, potrebne in zaželene«, je dodal William Lacy Swing, generalni direktor Mednarodne organizacije za migracije v Ženevi. »Ampak ni dovolj zgolj šteti števila tistih, ki prihajajo oz. 4 tisoč oseb, ki so pogrešani oz. so utonili. Potrebno je ukrepati. Migracije morajo biti legalne in varne za vse, tako za migrante same kot tudi države, ki bodo postale njihov novi dom«.

Celotna izjava za javnost je dostopna na spletni strani Visokega komisarja Združenih narodov za begunce