Pred dnevi je svoja vrata za pomoč beguncem iz Ukrajine odprl Ukrajinski dobrodelni center “Chervona Kalyna”, ki se nahaja v spodnji etaži Emporiuma v BTC City na Latinskem trgu 6 v Ljubljani. V njem si begunci iz Ukrajine lahko izberejo oblačila, čevlje, šolske potrebščine, igrače, dobijo osnovne informacije v zvezi z bivanjem v Sloveniji ter možnost za druženje, učenje in vključitev v delavnice. Dobrodelni center “Chervona Kalyna” se je odprl v sodelovanju Veleposlaništva Ukrajine v RS, Slovenske karitas in družbe BTC, ki je omogočila brezplačno uporabo prostora. Ukrajinski center je poimenovan po rdečem Vibornumu, ki je prepoznavno jagodičevje v Ukrajini in ima za begunce tudi simbolni pomen povezanosti z domovino.

Ob odprtju je Peter Tomažič, generalni tajnik Slovenske karitas povedal: »Kjer je volja, tam je tudi pot. Kjer so ljudje odprtega srca ni ovir, so samo izzivi na skupni poti. Z veseljem smo prisluhnili zamisli Ukrajinskega veleposlaništva za ukrajinski dobrodelni center v Ljubljani. Hvala vsem ukrajinskim prostovoljcem za njihov trud in prizadevanje in hvala tudi podjetju BTC, ki je omogočilo prostore. Na Slovenski karitas trenutno z materialno pomočjo pomagamo več kot 1.200 beguncem iz Ukrajine, ki so po celi Sloveniji v zasebnih namestitvah. Na Karitas v Celju in Mariboru za njih že organiziramo tedenska srečanja in delavnice za otroke. Tudi ta center v Ljubljani bo postal prostor pomoči za odrasle in prostor druženja, učenja in igre za otroke. Želimo vsem Ukrajincem, ki so pribežali v Slovenijo, da bi se tukaj dobro počutili in bili povezani z nami in med sabo.«
V centru se bodo izvajale tudi druge aktivnosti in socialne dejavnosti za odrasle in otroke (družabništvo, učenje slovenskega jezika …). V centru deluje tudi otroški kotiček, ki bo namenjen sproščujoči igri.

Slovenska Karitas ter druge humanitarne organizacije vabijo k darovanju šolskih potrebščin – zvezkov, copatov, peresnic, torbic, barvic, svinčnikov … za lažji vstop otrok iz Ukrajine v šolo. Otroci bodo veseli tudi športnih igrač (rolk, skirojev, badmintona, žog…). Dobrodošle so tudi družabne in didaktične igre za otroški kotiček. Zbrani material se lahko prinese v skladišče na Letališko 32, Ljubljana, vsak delovni dan od 9:30 do 18:00.

Več na spletni strani Slovenske Karitas.

Pripravil: MH