14. septembra je minilo tri leta od ustanovitve  evropske solidarnostne enote, ki mladim med 18. in 30. letom starosti omogoča sodelovanje v številnih solidarnostnih aktivnostih po vsej EU.

Takratni predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v govoru o stanju v Uniji napovedal ustanovitev evropske solidarnostne enote. Od takrat se je za sodelovanje v enoti registriralo prek 161.000 mladih. Več kot 20.000 se jih je udeležilo aktivnosti oziroma so trenutno aktivni v projektih, živijo v tujini in nabirajo dragocene spretnosti ter hkrati pomagajo skupnostim v stiski. Velik del financiranih aktivnosti je prostovoljskih, vendar lahko mladi izkoristijo tudi pripravništva, delovna mesta ali solidarnostne projekte.

Med temami so v ospredju vključevanje, mladinsko delo, podnebne spremembe, razvoj skupnosti, državljanstvo, izobraževanje in kultura.

V naslednjih mesecih in letih bo ustvarjenih na tisoče novih priložnosti. Tretjina teh priložnosti je namenjena udeležencem z manj priložnostmi, ki jim evropska solidarnostna enota pomaga s posebnimi podpornimi ukrepi.

Cilj evropske solidarnostne enote je, da bi se do leta 2020 v njene aktivnosti vključilo 100.000 mladih. Leta 2018 je bila na predlog Komisije sprejeta nova uredba, ki ureja mehanizem financiranja in širi nabor solidarnostnih aktivnosti. Proračun do leta 2020 znaša 375,6 milijona evrov, po predlogu Komisije pa naj bi evropski solidarnostni enoti po tem obdobju namenili 1,26 milijarde evrov in omogočili solidarnostno delo 350.000 mladim.

Celotno sporočilo