Zdravstveno ministrstvo Demokratične republike Kongo je sporočilo, da je epidemija ebole v tej državi zahtevala že več kot 1.000 življenj. Evropska unija bo državi namenila dodatnih 5 milijonov evrov humanitarne pomoči za soočanje z največjim izbruhom ebole.

Zadnja epidemija je izbruhnila avgusta lani, gre pa za drugi najhujši izbruh te bolezni v zgodovini. Skupna podpora EU za zajezitev bolezni v državi se bo z napovedanim svežnjem povzpela na 17 milijonov evrov od leta 2018. EU je od lani državi med drugim zagotovila finančno podporo, strokovnjake, opremo za medicinsko evakuacijo, letalsko dostavo ter podporo za razvoj cepiv in metod zdravljenja.

Cepiva je sicer na voljo dovolj. Zdravstveni delavci so cepili že več kot 100.000 ljudi, a imajo pri tem težave zaradi nezaupanja do zdravnikov in nasilja, ki škodujeta prizadevanjem za zamejitev bolezni, ki se širi na vzhodu države. Od začetka leta je bilo namreč dokumentiranih kar 119 napadov na zdravstvene centre in njihovo osebje.

Večina izbruhov ebole je sicer kratkotrajnih in prizadenejo malo ljudi. Leta 2013 pa je izbruh v zahodni Afriki med letoma 2013 in 2016 zahteval smrt 11.310 ljudi.

DR Kongo je prizadel tudi izbruh ošpic, v katerem je umrlo več kot 1.000 ljudi, primerov okužb pa je 50.000. Svetovna zdravstvene organizacija je sporočila, da so ošpice potrjene v 14 od 26 pokrajinah, tako v ruralnih kot urbanih krajih.