Voditelji Evropske unije so v začetku februarja na Malti sprejeli načrt za zajezitev prihoda prebežnikov po Sredozemskem morju, ki se bo osredotočil na podporo libijski obalni straži, boj proti tihotapcem s prebežniki in zagotavljanje zmogljivosti za sprejem prebežnikov v Libiji.

Potem ko je Bruslju s spornim dogovorom z Ankaro uspelo drastično omejiti množično prihajanje prebežnikov po t. i. balkanski poti, ki vodi od Turčije skozi Grčijo in balkanske države proti severnim evropskim državam, se je pozornost usmerila v Italijo, na katero je zdaj padlo največje breme prebežniške krize.

Voditelji so se v skupni malteški izjavi zavezali k zagotovitvi učinkovitega nadzora zunanje meje in zajezitvi prihoda nezakonitih migrantov ter h krepitvi sodelovanja z Libijo in njenimi sosedami.

Kot smo poročali že pred sestankom, so v načrtu so izpostavili deset prednostnih nalog, med njimi urjenje, opremo in podporo libijski obalni straži, nadaljnja prizadevanja za razbitje poslovnega modela tihotapcev s prebežniki, zagotovitev ustreznih zmogljivosti za sprejem prebežnikov v Libiji in zmanjšanje pritiska na libijske kopenske meje.

Ta prizadevanja bodo podprli s potrebnimi finančnimi sredstvi v okviru obstoječega večletnega evropskega proračuna, v katerem je za razvojno pomoč Afriki namenjenih 31 milijard evrov.

V EU-ju poudarjajo, da je ukrepanje za omejitev prihoda prebežnikov po zahodnobalkanski poti obrodilo sadove, saj se je število nezakonitih prihodov v zadnjih štirih mesecih lanskega leta v primerjavi z enakim obdobjem leto prej zmanjšalo za 98 odstotkov.