V prvih šestih mesecih letošnjega leta smo bili soočeni s številnimi globalnimi humanitarnimi izzivi, med katerimi je bil v ospredju konflikt v Ukrajini in njegove vse širše globalne gospodarske posledice. Situacijo na področju humanitarne pomoči še dodatno poslabšujejo “trije C-ji” (konflikt, podnebje in COVID-19) ter kronično nezadostno financiranje humanitarnih kriz. V maju 2022 se je število ljudi, ki naj bi letos potrebovali humanitarno pomoč, povečalo na 303 milijone, kar je 29 milijonov več kot decembra 2021.

Leta 2022 naj bi 181 milijonov ljudi v 41 državah/teritorijih doseglo krizno raven lakote. Najhuje je v Keniji, Somaliji in Etiopiji, kjer zaradi akutne lakote približno vsakih 48 sekund umre ena oseba. Skladno z osnovnimi humanitarnimi načeli nebi smeli delati razlik med ljudmi ali humanitarnimi krizami po vsem svetu, pri čemer moramo poudariti področje pozabljenih kriz kot so Sirija (enajsto leto spopadov), Jemen (sedmo leto), Afriški rog in druge krizne situacije, ki so na afriškem kontinentu in Afganistanu ter so bistveno premalo financirane navkljub stalnim pozivom po nujni humanitarni pomoči.

VOICE, evropsko združenje humanitarnih organizacij poziva vse države članice EU, da dosledno podpirajo načela humanitarne pomoči po vsem svetu.

S tem namenom smo skupaj v okviru združenja VOICE za EU odločevalce pripravili priporočila.

Pripravil: MH