Ob grozeči lakoti je izpolnjenih le 7% pozivov ZN za pomoč zoper lakoto, kar pomeni, da je vrzel v financiranju ukrepov zoper lakoto 93 %. Danes objavljeno poročilo organizacije Action Against Hunger kaže desetletni trend: humanitarne potrebe so se povečale za 500 %, medtem ko je izpolnjenih 42 % manj pozivov ZN. Ocena je pokazala tudi, da se je v zadnjem desetletju svetovno financiranje povečalo za 233 %, medtem ko so se splošne humanitarne potrebe povečale za 500 %, zato je bilo izpolnjenih 42 % manj pozivov ZN.

V analizi je bilo pregledanih 13 držav, ki so se leta 2020 soočile s “krizno” ali hujšo stopnjo lakote, in odziv svetovne skupnosti s financiranjem leta 2021. Le 7,6 % pozivov za varnost preskrbe s hrano je bilo v celoti financiranih, noben poziv za podporo programom za vodo, sanitarije in higieno (WASH) pa ni bil v celoti financiran. Večina (61 %) pozivov, povezanih z lakoto, ni bila financirana niti do polovice. Poleg tega so države, ki so doživele največjo krizo lakote, dejansko prejele manj sredstev za ukrepanje zoper lakoto (glede na odstotek izpolnjenih pozivov) kot države s polovično stopnjo lakote.

Poročilo je rezultat analize podatkov Urada Združenih narodov za usklajevanje humanitarnih zadev (OCHA) o financiranju načrta humanitarnega odziva, analize globalnih novic v angleškem jeziku prek portala MuckRack in javnomnenjske raziskave, ki jo je opravila družba The Harris Poll.

Pripravil: AH